Grænsekontrol stoppede flere personer i terrorsag

En 31-årig syrisk statsborger er terrortiltalt for at ville bombe København.

Den 31-årige terrortiltalte syriske statsborger (midten) ved siden af sin forsvarer, Karin Svenningsen, (til venstre) og tolken. Illustration: Dres Simon

Det var ikke svært for politiet at anholde den 31-årige syriske mand, der i dag sidder på anklagebænken i Københavns Byret, tiltalt for at ville bombesprænge København og angribe folk med kniv.

For da politiet ville anholde ham for terrorplanerne, sad han allerede bag lås og slå i Vestre Fængsel.

Det har anklager Sonja Hedegaard i dag fortalt i retten, hvor hun har præsenteret terrorsagen for retten - en spektakulær sag, der blandt andet indeholder indkøb af 17.460 tændstikker.

For selv om den 31-årige syrer var asylansøger i Sverige, blev han anholdt i Københavns Lufthavn den 7. november 2017. Her havde han ifølge anklagemyndigheden planer om at rejse til Tyrkiet og videre til Grækenland uden bagage.

Men han rejste også på et falsk syrisk pas, og det fandt paskontrollørerne i lufthavnen ud af. Derfor blev manden anholdt. Kort tid efter, i november 2017, blev han straffet med 40 dages fængsel.

På dette tidspunkt var manden i svensk politis søgelys. Han var tidligere blevet frifundet i en sag om brandstiftelse og var nu under mistanke for at planlægge et terrorgreb i København.

Derfor ville svenskerne gerne afhøre manden i Danmark. Men i december 2017 droppede svenskerne efterforskningen.

Herefter gik dansk politi aktivt ind i sagen.

- Det har været en omfattende efterforskning. Den har været langvarig, og den er ikke helt afsluttet endnu, siger anklager Sonja Hedegaard.

Omfattende efterforskning

Sagen bygger dels på dansk politis egen efterforskning, men også på efterforskning, som tysk og svensk politi har lavet.

For den 31-årige syriske mand blev nævnt i en terrorsag fra sommeren 2017, hvor en dengang 20-årig syrer fik seks et halvt års fængsel for at planlægge terror i København. Han er i dag kendt som tændstikmanden.

Dansk politi tog i december 2017 til Tyskland for at tale med den dømte syrer i Tyskland for at få mere at vide om den 31-årige mand.

Efter den afhøring besluttede dansk politi at anholde den 31-årige syrer for at planlægge terror, mens han afsonede sin straf for at rejse på falsk pas i Vestre Fængsel.

Siden har han siddet varetægtsfængslet i Danmark.

Manden nægter sig skyldig i terroranklagerne.

Var i København 19. november 2016

retsdagens første dag sidder den lave mand iført sort dynejakke og lyst, stribet halstørklæde i Københavns Byret. Han har kort skæg på hagen og smiler flere gange til den tolk, der oversætter for ham.

Den 31-årige syriske mand er tiltalt for at planlægge at sprænge bomber i København og dræbe folk med kniv. Det skal være sket i tiden op til 19. november 2016 sammen med en ukendt gerningsmand og den dømte tysk-syriske mand.

Anklager Sonja Hedegaard har i dag fortalt, at det er anklagemyndighedens opfattelse, at den syriske mand rejste med tog fra Hässleholm til København den 19. november 2016, og at han gjorde meget for at skjule sine timer i Danmark ved blandt andet at nulstille sin telefon på dagen.

Kvitteringer for togturen er blevet vist i retten.

Manden boede på det tidspunkt på asylcenter i Sydsverige.

I København skulle han ifølge anklager Sonja Hedegaard mødes med den nu dømte mand fra Tyskland, som skulle komme til Københavns Hovedbanegård med tændstikker, walkie talkies, batterier, fyrværkeri og knive til brug for fremstilling af bomber.

Mødet faldt dog til jorden, fordi den tyske mand blev stoppet ved grænsekontrollen i Rødby på vej fra Tyskland til Danmark. Han manglede gyldige rejsedokumenter. Senere samme dag fandt tysk politi de 17.460 tændstikker i hans bagage, og han blev anholdt.

Selv har den tiltalte 31-årige mand fortalt, at han rejste til København den 19. november 2016 ved en fejl, fordi han kørte for langt med toget og skulle have været af i Malmø.

Det ligger da også fast, at den syriske mand var i København 19. november 2016. For på vejen tilbage blev den 31-årige mand kontrolleret af svensk politi i grænsekontrollen ved Hyllie - stationen inden Malmø.

Svensk politi afhørte manden om hans tid i Sverige, men fandt ikke noget bemærkelsesværdigt i bagagen.

Videoer, chats og teleoplysninger

Sagen kører over flere retsdage med afhøringer af en række vidner - blandt andet den dømte 22-årige syrer fra Tyskland.

Retten har allerede i dag hørt om, hvordan manden ifølge anklagemyndigheden har chattet om at blive martyr og dø i kampen for islam, ligesom han skal have søgt efter manualer til bombesprængninger.

Derudover har retten set en video med den 31-årige mand, hvor han taler om jihad. Videoen er uploaded dagen før, han rejste til København 19. november 2016. Retten skal senere se endnu en video.

Der forventes først dom i terrorsagen den 5. marts. Manden, der er syrisk statsborger, men som også har boet i Saudi-Arabien, risikerer fængsel på livstid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk