Tallene 300, 600 og 3,0 vil med al sandsynlighed fremover være af stor interesse for de af landets kommuner, der forsøger at undgå tvangsnedlukninger.
Epidemikommissionen har i dag anbefalet at rykke grænsen for, hvornår det testkorrigerede incidenstal - antal smittede per 100.000 indbyggere - medfører det drastiske indgreb. Også grænsen for positivprocenten anbefales hævet.
Tidligere skete det for en hel kommune, hvis det oversteg 250. For et sogn blev den udløst, hvis incidenstallet oversteg 500, positivprocenten oversteg 2,5, og der var flere end 20 smittede de sidste syv dage.
Anbefalingen lyder, at at grænserne for incidenstallene hæves til 300 og 600 og positivprocenten hæves til 3,0.
Endnu er det ikke endeligt vedtaget, men regeringen er villig til at gøre det, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.
- De kigger på smittetal og de lave indlæggelsestal, og vi er nu i en situation, hvor de har besluttet, at vi nu kan skrue op for de incidensgrænser, der er med til at afgøre, hvornår en kommune eller et sogn kan lukke ned.
- Det har vi selvfølgelig tænkt os at følge fra regeringens side. For det er en del af mekanismen i den her automatiske nedlukning, at den skal justeres undervejs. Det har aldrig været meningen, at vi skulle have en masse kommuner eller sogne lukket ned, siger han.
Forslaget skal nu behandles og godkendes i Epidemiudvalget, der har møde onsdag. Udvalget består af repræsentanter for de politiske partier.
Konservativ tilfredshed
Oplever et sogn at overskride de fastsatte grænser, bliver det pålagt at lukke en lang række offentlige tilbud.
Det gælder blandt andet grundskoler, SFO'er og steder med kulturaktiviteter og foreningsaktiviteter.
Sker det på kommuneniveau, skal både de offentlige tilbud samt videregående uddannelser, indkøbscentre, serveringssteder og liberale serviceerhverv blandt meget andet lukke ned.
Derfor glæder det også De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, at kommunerne nu formentlig kan se frem til at få 'lidt mere luft', før de skal sætte det store nedlukningsapparat i sving.
- Der bliver lidt mere plads, i forhold til at incidenstallet godt kan stige lidt, inden kommunerne skal lukke ned.
- Vi står i en robust situation, hvor der ikke er ret mange indlagte, og vi har jo coronapas og andre ting, der gør, at incidenstallet ikke bare eksploderer, siger han.
Per Larsen betragter det som en formalitet, inden forslaget bliver ført igennem.
Vil altid råbe op
En af de kommuner, der nærmede sig grænsen, var Frederiksberg Kommune.
Borgmester Simon Aggesen har derfor de seneste dage forsøgt at få sundhedsministeren til at rykke den.
Nyheden, der gør, at hans kommune formentlig nu kan holde åbent i stedet for at lukke ned, bliver modtaget med lettelse.
- På vegne af mine borgere ånder jeg lettet op, og jeg er rigtig begejstret, siger han.
- Jeg er glad for, at man har lyttet til vores opråb, men jeg vil også gerne benytte lejligheden til at sige, at vi stadig er tæt på en nedlukning, så man skal stadig huske alle de gode råd og anbefalinger om håndsprit og afstand, siger han til Frederiksbergs borgere og besøgende.
Incidenstallet i Frederiksberg Kommune ligger i dag på 215, og borgmesteren er klar til igen at udfordre den nye grænse, hvis det skulle blive nødvendigt.
- Jeg vil til enhver tid stille spørgsmål til, om grænsen stadig er relevant, opdateret og korrekt, når vi nærmer os den. Er den det, så lukker Frederiksberg Kommune selvfølgelig ned. Er den ikke, så råber jeg op, siger Simon Aggesen.
På Værnedamsvej, der har et fortov i både Frederiksberg og Københavns kommuner, ligger restauranten Granola.
Også der har udsigten til nye grænser skabt begejstring.
Granola ligger på Frederiksberg-siden, og daglig leder Anders Damsgaard var træt af udsigten til at skulle lukke, mens restauranterne på den anden side af vejen kunne holde åbent.
- Det er fantastisk og gode nyheder. Det betyder, at vi holder åbent og ikke skal ud i endnu en krise, og så kan vi stadig give dem på den anden side af gaden kamp til stregen, konstaterer han med et smil.
Reglerne for de automatiske nedlukninger blev senest ændret den 30. april. For sogne blev incidenstallet hævet fra 400 til 500 og positivprocenten fra 2,0 til 2,5. For kommuner blev grænsen for incidenstallet hævet fra 200 til 250.
Samtidig blev der indført mere fleksibilitet, så genåbning af dele eller hele kommunen eller sognet kan komme på tale.
Rettelse: I en tidligere udgave fremgik det, at grænsen for, hvornår en kommune og et sogn kunne blive lukket ned, var hævet. Dette er imidlertid ikke vedtaget endeligt endnu, men er anbefalet fra SSI og Epidemikommissionen og ventes vedtaget i næste uge.