GRAFIK Brian Bo Larsen er flygtet fra fængslet over 20 gange

Som barn flygtede han fra sin voldelige far. Nu flygter han gang på gang fra fængslet.

Han har siddet inde for væbnet røverier, tyveri, vold mod betjente og flugtforsøg.

Brian Bo Larsen er 41 år, har mange domme bag sig og brugt halvdelen af sit liv i de danske fængsler.

Tid, han blandt andet har brugt på at planlægge og udføre over 20 fangeflugter, der har givet ham titlen 'flugtkongen' i medierne.

Han fortæller gerne om sine flugter.

Men refleksion over livet er der også at hente hos den kriminelle, der i en meget tidlig alder og med en adhd-diagnose i rygsækken begyndte at leve et liv som kriminel.

- Hvis man nu tænker lidt længere frem, og man vil noget med sit liv, så er det nok smartere bare at tage sin straf, få det overstået og komme videre med sit liv. For det har mange omkostninger, siger Brian Bo Larsen i DR3-programmet 'Min flugt til skræk og advarsel'.

I dag sidder han fængslet i isolation på den særligt sikrede afdeling i Østjyllands Fængsel. Her afsoner han sin seneste dom på syv år, som han fik i 2013 efter at have begået to bankrøverier med skarpladt pistol under en tre uger lang fangeflugt i 2012.

Se Ritzau: Flugtkonge fanget da han kørte fast på græsplæne. Flugtkongen, Brian Bo Larsen, der er flygtet fra Vridsløselille Statsfængsel for ni dage siden, er natten til mandag blevet anholdt nær Odense. Det oplyser Fyns Politi. ARKIVFOTO: Brian Bo Larsen. Flugtkonge. Vridsløselille. Billede fra Vestegnens Politi. (Foto: Vestegnens Politi © Scanpix)

Trak vejret gennem en haveslange

En af de mere spektakulære flugter finder sted i oktober 2004 fra Vridsløselille Statsfængsel.

Brian Bo Larsen er på det såkaldte servicehold, der står for at ordne græs og buske inde bag murene. Hver dag fylder han tre-fire trillebøre med jord, som han hælder op i en container. Personalet står for at tømme containeren uden for fængslet, når den er fyldt.

- En dag tog jeg et dynebetræk. Jeg havde lavet en ordentlig bunke med jord og havde to trillebøre med jord.

En afklippet 40 centimeter lang haveslange hjælper ham med at trække vejret.

- Jeg kravlede ned i dynebetrækket, og så fik jeg min kammerat til at dække mig til med jord.

- Men det er jo tungt sådan noget jord. Og du kan ikke flytte det til siderne på grund af containeren. Så du ligger helt fastspændt dernede. Det var meget svært at trække vejret. Man skulle trække det virkelig dybt, for at du følte, at du fik frisk luft ind.

- Jeg lå dernede i tyve minutter. Så kom trucken ud. Det giver et adrenalinkick, når man kan mærke, at gaffeltrucken tager fat i en, og man er på vej ud gennem porten.

Brian Bo Larsen lander i en stor container uden for fængslet.

- Jeg prøvede langsomt at kravle ud. Jeg fik øjenkontakt med truckføreren. Og så løber jeg fra betjentene. Jeg bliver anholdt et par måneder efter, siger han.

Murstenene lå tilbage som et "ha!"

Året efter i 2005 flygter Brian Bo Larsen igen - denne gang fra Odense Arrest.

- Først sad jeg i en anden celle. Så fik jeg overtalt en vagt til at flytte mig hen på den sidste celle, for ved den sidste celle er der et wc. Men det er ikke lige så langt som cellen, så halvanden meter af cellen er faktisk ydermur.

- Så hængte jeg et flag op med 2Pac og lagde en lille dims ind bagved, så jeg kunne tjekke, om vagterne tjekkede væggen inde bag flaget. Da de ikke havde gjort det i et par uger, fik jeg fat i en skruetrækker nede fra værkstedet og begyndte at grave.

- Skruetrækkeren har jeg fået fra en anden indsat. Folk vil gerne hjælpe hinanden inde i fængslet, siger Brian Bo Larsen.

- Jeg begyndte at grave om fredagen. Søndag aften var jeg færdig. Mine skuffer og skabe var fyldt op med mursten.

- Der var kun et yderlag tilbage, og jeg kunne kigge ud til supermarkedet på den anden side af fængslet. Så jeg sad bare der og nød det kæmpe hul ind i væggen og røg et par bonghoveder.

- Så lagde jeg murstenene ud på gulvet som et stort h og et stort a, ha, og så gravede jeg lige det sidste stykke ud. Så kan jeg faktisk hoppe ned direkte fra muren af, fortæller han.

- Jeg blev anholdt oppe ved en kammerat. Efter flugten fra Odense Arrest stormede politiet lejligheden, mens jeg var der.

Fletter sengetøj til et reb - og flygter

For lidt over et år siden, i december 2014, flygter Brian Bo Larsen igen fra Statsfængslet Vridsløselille. Denne gang flygter han fra en syv år lang fængselsstaf, han har fået i 2013 for væbnet røveri under en anden flugt.

Det sker efter et såkaldt langtidsfangemøde, hvor det bliver besluttet, at Brian Bo Larsen ikke kan få udgang det kommende år.

- Så køber jeg noget ekstra sengetøj, og så fletter jeg tyve meter reb ud af det, fortæller han.

Han bor i en celle i stueetagen, men på den øverste etage ligger opholdsstuen med vinduer. Mange af dem er smadret, og det gør Brian Bo Larsen brug af.

- Jeg kaster tovet ud af vinduet klokken syv om aftenen, hvor det er mørkt. Nede i stueetagen, hvor jeg har cellen, saver jeg tremmen. Og klokken tre om natten går jeg ud. Så kommer jeg ud i vores lille gård, og så kan jeg gå hen til hjørnet, og så hænger der et tov klar.

Han begynder at klatre op i tovet for at komme op på taget.

- Men der er 14-15 meter op, så det er hårdt at kravle op i sådan et tov. Nogle gange var jeg næsten ved at falde ned. Men jeg nåede op på taget. Så havde jeg lavet et ekstra stykke langt tov på 17-18 meter, fordi der var 14-15 meter ned. Jeg bandt tovet fast, men kunne godt se, at det ikke sad ret godt fast. Men jeg valgte at tage chancen. Heldigvis nåede jeg at kravle over halvvejs ned.

- Lige pludselig ryger tovet af, så jeg falder de sidste fem-seks meter. Jeg lander på asfalten på den ene fod og så på halen. Jeg kan godt mærke, at der skete et eller andet der, som ikke skulle ske. Jeg tænkte, at jeg ikke kom op igen, men man vil også væk, så jeg kæmpede mig op og hoppede ind gennem nogle buske og væk, fortæller han.

For to måneder siden fik han en dom for den kriminalitet, han nåede at lave under sin ni dage lange flugt. Brian Bo Hansen begik røveri, stjal en bil og kørte narkopåvirket ind i en baghave. Han har anket dommen, som lød på tre et halvt års fængsel.

Lærte tidligt at flygte fra en voldelig far

Det med at flygte tilskriver Brian Bo Larsen selv sin barndom, hvor han i en tidlig alder lærte at flygte fra sin alkoholiserede og voldelig far, der bankede moderen, hvis ikke Brian Bo Larsen ikke tog tæskene.

Og når han ikke har noget at miste, så flygter han stadig.

- Hvis man tænker, "du kan ikke komme værre steder, du kan ikke opnå noget her", så bliver man ligeglad. Så kan det være lige meget, om det er ens far, man flygter fra eller et andet sted, siger han.

Men drømmen om 'det andet' ligger i luften, nu hvor vaneforbryderen sidder isoleret fra alle andre mennesker i den særligt sikrede afdeling i Østjyllands Fængsel.

- Jeg er selvfølgelig gået glip af mange ting her i livet med alle de år, jeg har siddet i fængsel, men det hjælper ikke at græde over spildt mælk. Men kunne man have levet det andet liv, så kunne det godt ske, med den viden jeg har i dag, at jeg havde valgt det, siger han.

Se eller gense DR3-programmet 'Min flugt til skræk og advarsel' på DR TV.

Facebook
Twitter