GRAFIK Det skyder jægerne: Vaskebjørne, sumpbævere og bisamrotter

Flere jægere indberetter nedlagte dyr til Naturstyrelsen. Se de pattedyr, som jægerne skyder færrest og flest af her.

Vaskebjørne, sumpbævere og bisamrotter.

Det er ikke dyr, man umiddelbart forbinder med jagt, men de er på listen over de pattedyr, som jægere har nedlagt i jagtsæsonen 2014/2015.

- Vi skyder mellem 50 og 60 forskellige arter. De dyr, som vi skyder flest af blandt pattedyr, er rådyr, siger Tommy Asferg, der er seniorbiolog ved Aarhus Universitet.

Derudover er haren, ræven, kronvildt og dåvildt på toppen af listen af de pattedyr, som jægerne skyder. De pattedyr, som jægerne skyder færrest af, er blandt andet sumpbæveren og bisamrotten.

Mårhunden, minken, vildkaninen og sikahjorten optræder også på listen over jægernes trofæer.

I alt er 232.000 pattedyr blevet nedlagt i sidste sæson. Udover pattedyrene blev der skudt over to millioner fugle, hvor særligt to slags topper listen.

- Hvis vi ser på fuglene, er det traditionelt gråand og fasan. Men her skal man tænke på, at en stor del af det udbytte er ikke produceret i den frie natur. Det er fugle, som er opdrættet og udsat med henblik på jagt, siger Tommy Asferg.

Klarere overblik

En ny regel har betydet, at jægere skal indberette deres vildtudbytte, før de kan få jagttegn for sæsonen.

I denne sæson har 91 procent indberettet, mens det kun var cirka 65 procent året før.

Det giver et klart overblik over, hvilke dyr jægerne skyder.

Før reglen trådte i kraft, måtte forskere gætte på, hvad de jægere, der ikke indberettede, skød. Men med den høje svarsats er det ikke længere nødvendigt for forskerne at korrigere tallene.

Statistikkerne for jagtsæsonen 2014/2015 er baseret på de indberetninger, der er indsendt til Naturstyrelsen indtil medio juni 2015. De er udarbejdet af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet laver for Naturstyrelsen.