GRAFIK Her er Nye Borgerlige allerede repræsenteret

Otte byrådsmedlemmer har skiftet parti til Nye Borgerlige, der dermed er repræsenteret i syv kommuner og ét regionsråd.

(Foto: © Grafik: Ninni Munch Pettersson, DR Nyheder)

Nye Borgerlige forsøger i øjeblikket at sømme sig fast i vælgernes bevidsthed med politiske krav om lavere skat, et farvel til EU og et stop for flygtninge.

Partiet har nemlig indsamlet nok vælgererklæringer til at stille op til næste folketingsvalg.

Nu skal erklæringerne godkendes officielt, før Nye Borgerlige kan tage hul på det landspolitiske kapitel.

Partiet er dog allerede repræsenteret i byråd rundt omkring i landet og i et enkelt regionsråd. Det skyldes, at en række byrådsmedlemmer har sagt farvel til det parti, de oprindeligt var ind valgt for, og at de i stedet har meldt sig under Nye Borgerliges faner.

Der sidder i alt otte medlemmer af Nye Borgerlige i byråd. Fire af dem var valgt ind for Dansk Folkeparti, mens én kom fra Liberal Alliance, og én kom fra de Konservative.

Allerød Kommune har som den eneste to byrådsmedlemmer fra Nye Borgerlige. Det skyldes, at deres parti, borgerlisten Det Nye Allerød, i februar blev lagt ind under Nye Borgerlige.

Skal byrødderne på Borgen?

Det er dog ikke givet, at de lokale repræsentanter også er dem, vi kan komme til at se i en folketingsvalgkamp.

Karsten Høyer Grau er byrådsmedlem i Sønderborg Kommune for Nye Borgerlige. Han blev oprindeligt valgt ind for Dansk Folkeparti, men han skiftede, da han var uenig i partiets landspolitiske linje.

- Umiddelbart har jeg ikke selv den store intention om at stille op til det landspolitiske. Det er mere byrådsarbejdet, jeg brænder for. Men omvendt ved jeg heller ikke, hvem der ønsker at stille op fra vores område, så det må jeg først se, siger han.

Karsten Høyer Grau fortæller, at der først er stiftende generalforsamling i hans område den 6. oktober, og at han er spændt på at se, om der her kommer et godt bud på en folketingskandidat.

- Vi skal have lukket vores grænser

En af hans partifæller melder sig allerede nu klar til at tage springet til landspolitik.

Han hedder Holger Gorm Petersen og blev valgt til byrådet i Vejle og regionsrådet i Region Syddanmark for Dansk Folkeparti. Siden har han meldt sig ind i Nye Borgerlige.

Og han er ikke i tvivl om, at der er plads til et nyt højrefløjsparti på Christiansborg, der kan kombinere en økonomisk politik à la Liberal Alliances, med en udlændingepolitik, der er strammere end Dansk Folkepartis.

- Vi har en befolkningseksplosion i Afrika, som vil søge nordpå, så længe Europas grænser står åbne. Og det gør de åbenbart, og derfor skal vi have lukket vores egne grænser, siger han om Nye Borgerliges absolutte politiske mærkesag: En stram udlændingepolitik.

To er allerede hoppet fra igen

Nye Borgerlige har tidligere også haft byrådsmedlemmer i Dragør og Hjørring.

De var også valgt ind for et andet parti, men rykkede teltpælene op og slog sig ned hos Nye Borgerlige for en ganske kort bemærkning.

I Dragør skiftede byrådsmedlemmet Jens Passarge fra Venstre til Nye Borgerlige. Han blev dog ekskluderet få måneder efter. Ifølge ham selv skete det, da han blandt andet havde stemt for et forslag om en bevilling på 10.000 kroner til organisationen Venligboerne.

I Hjørring har Vivi Jensen også valgt at forlade Nye Borgerlige igen og fortsætte som løsgænger, fordi hun ikke kunne se sig selv i blandt andet partiets socialpolitik. Hun var oprindeligt valgt for Dansk Folkeparti og sidder også i regionsrådet i Region Nordjylland, der altså også kortvarigt har haft en repræsentant for Nye Borgerlige.