GRAFIK Her vil folk leje ud via Airbnb

I grafikken kan du zoome ind og se selv de mindste gader, hvor folk vil leje deres bolig ud i landets fire største byer.

Det verdensomspændende udlejningsbureau Airbnb tordner frem over hele verden, og det gælder også i Danmark.

Airbnb's Londonbaserede pressetjeneste oplyser til DR, at 26.000 danskere lige nu tilbyder at udleje deres boliger – eller en del af boligerne – via Airbnb. Sidste år var tallet 21.000.

DR's Undersøgende Databaseredaktions analyse viser, at der lige nu - i landets fire største byer - er sat 11.560 boliger til leje på Airbnb. Disse boliger kan rumme næsten 40.000 lejere, og hvis alt blev lejet ud samtidig, ville det indbringe udlejerne knap 8,7 millioner kroner – i døgnet.

Sådan har vi gjort

DR’s Undersøgende Databaseredaktion har i perioden 18. maj til 12. juni foretaget en scraping af Airbnb’s hjemmeside. Det vil sige, at en elektronisk robot én gang i døgnet undersøger, om der er kommet nye boliger på hjemmesiden samt henter oplysninger om alle udbudte boliger.

Da Airbnb opgiver koordinater på boligernes beliggenhed, har vi skabt at kort, der viser, hvor boligerne ligger. Den helt præcise placering af hver enkelt bolig kan dog være forbundet med en mindre usikkerhed.

Da DR’s scraping af hjemmesiden også giver oplysninger om boligernes pris, antal mulige gæster og en række andre parametre, kan vi farvelægge hver enkelt bolig ud fra for eksempel prisen.

For at finde boligerne i for eksempel København, har vi under feltet ”City” søgt på de forskellige måder, som København kan skrives på (København, Copenhagen, Kbh., Cph).

Derfor indeholder vore tal og kortet kun boliger, hvor et af disse ord er brugt. Det vil sige, at hvis en vært i for eksempel Valby ikke har skrevet København, Copenhagen, Cph. eller Kbh. under ”City”, så er boligen ikke inkluderet i vores analyse.

Denne artikel er opdateret med de to sidste afsnit 6. juni 2016 kl. 14.12