GRAFIK I Aalborg Øst dør de lige så tidligt som i Pakistan

Bor man i Aalborg Øst lever man i gennemsnit 13 år kortere, end hvis man bor i det mere velhavende kvarter, Hasseris, syv kilometer derfra. Det viser en ny undersøgelse lavet for DR Dokumentar.

(Foto: © Grafik: Ninni Munch Pettersson, DR Nyheder)

Bor man i Aalborg Øst får man i gennemsnit konstateret cancer 13 år tidligere, går 56 procent mere til egen læge og lever 13 år kortere, end hvis man bor i det mere velhavende kvarter, Hasseris, syv kilometer derfra.

Det konkluderer en ny undersøgelse, som Peter Vedsted, professor i almen medicin fra Aarhus Universitet, har lavet for DR Dokumentar i forbindelse med dokumentarserien 'En syg forskel'.

Her rettes der fokus mod den stigende ulighed, der er i det danske sundhedssystem.

Konkret kan det måles i middellevetiden for folk, der bor i det socialt belastede kvarter Aalborg Øst. Her bliver en mand i gennemsnit 63 år gammel, mens en mand fra Hasseris i gennemsnit bliver 79 år gammel.

En gennemsnitslig levealder på 63 år er på niveau med middellevetiden for mænd i lande som Pakistan og Ghana. Eller som middellevealderen var i 1930’erne i Danmark.

- 20-25 procent af den danske befolkning er sammenlignelig med befolkningen i Aalborg Øst. Så her har vi altså en gruppe af mennesker i vores velfærdssamfund, som ikke klarer sig bedre end i de lande, som vi helst ikke vil sammenligne os med, siger Peter Vedsted, som står bag undersøgelsen.

Livsstilssygdomme den store dræber

Grunden til den lave gennemsnitlige levealder skyldes i høj grad sygdomme, som er relateret til livsstil.

- Man får disse livsstilssygdomme, fordi man generelt spiser og lever mere usundt, motionerer mindre, ryger og har et højere alkoholindtag. Det resulterer i, at sygdommene rammer hårdere og tidligere for folk, der bor i Aalborg Øst, end folk der bor i Hasseris, siger Peter Vedsted.

Se grafikken øverst, som sammenligner borgere i Aalborg Øst og Hasseris på blandt andet uddannelse, økonomi og middellevetid.

Dokumentarserien 'En syg forskel' bliver sendt på DR1 i fire afsnit og har premiere mandag klokken 20.45.

En syg forskel

  • DR Dokumentar sender dokumentarserien 'En syg forskel' fire mandage i træk for at sætte fokus på den stigende ulighed i sundhed i Danmark.

  • DR Dokumentar har fået lavet en undersøgelse af beboelsesområderne Hasseris og Aalborg Øst, som er ledet af Peter Vedsted, professor i almen medicin fra Aarhus Universitet. Datagrundlaget er ca 4.000 borgere fra Aalborg Øst og 6.300 borgere fra Hasseris i Aalborg Vest, set over en periode på 10 år fra 2005 – 2014.

  • Undersøgelsen konkluderer, at den rigeste fjerdedel af danskerne lever ti år længere end den fattigste fjerdedel af befolkningen.