GRAFIK I dag er hele verden grøn

Den 17. marts fejrer hele verden Irlands nationaldag, Sankt Patricks dag.

(Foto: Grafik Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

I dag går verden i grønt, når irerne fejrer deres nationaldag i både Irland og resten af verden.

Store parader, kirkemesse, riverdance og masser af Guinness-øl er nogle af hovedingredienserne, når Sankt Patricks dag løber af stablen.

- Hvor andre lande fejrer deres befrielse eller forfatning, så fejrer irerne deres skytshelgen, Sankt Patrick, på deres nationaldag. Han levede for mere end 1.500 år siden, så derfor bruger Irland også dagen til at markere, at det er et gammelt land, siger Michael Bøss, der er lektor ved Aarhus Universitet og tilknyttet Center for Irske Studier.

Op igennem 1990’erne byggede Guinness bunkevis af pubber i hele verden, og det førte til en globalisering af irsk kultur

Michael Bøss, lektor ved aarhus universitet og ekspert i irland

Sankt Patrick blev født omkring år 385, og ifølge historien var det ham, der gjorde Irland kristent.

Guinness har boostet irsk kultur

I dag bor der både katolikker og protestanter i landet, men Sankt Patrick stammer fra før Reformationen, hvor den protestantiske kirke løsrev sig fra den katolske.

- Irerne kan være fælles om deres skytshelgen, og derfor handler dagen ikke om skellet mellem dem.

Selvom det er Irlands nationaldag, skal man til Nordamerika – ikke mindst New York City og Boston – for at finde de største Sankt Patricks-parader. Her bor der fortsat mange efterkommere af de irske indvandrere.

Derudover kan Irland også takke Guinness-bryggeriet for, at dagen er blevet så populær verden rundt.

- Op igennem 1990’erne byggede Guinness bunkevis af pubber i hele verden, og det førte til en globalisering af irsk kultur. Nu er Sankt Patricks-dag blevet dagen, hvor alle kan få lov til at være irer, siger han.

På rådhuspladsen i København vil der eftermiddagen igennem være forskellige arrangementer, inden der klokken 17.00 er parade igennem byen.

Glædelig Skt. Patricks Dag! ☘Skal du deltage i festlighederne?

Opslået af DR Nyheder på 17. marts 2016