GRAFIK: Kobøvser og kødproduktion belaster klimaet

Mellem 19 og 29 procent af menneskets samlede udledning af drivhusgasser stammer fra kødproduktionen.

(Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

19-29 procent af alle de drivhusgasser, mennesker udleder i alt, stammer fra fødevareproduktion.

Det viser en rapport fra Etisk Råd.

Derfor vil Alternativet have indført en kødafgift, som skal få danskerne til at spise mindre fra slagterafdelingens kølediske og mere fra frugt og grønt.

Det er nemlig især kødkvæg og malkekøer, som med deres methanholdige bøvser presser fødevareindustriens udledning af drivhusgasser op.

Der er lige nu ikke andre partier på Christiansborg, som bakker op om Alternativets forslag om en kødafgift, men Enhedslisten er enig i, at der er behov for begrænse hele fødevareindustriens klimapåvirkning.

Derfor efterlyser partiet en CO2-mærkeordning, så forbrugere kan se, hvor stort klimaaftrykket er for alle fødevarer - og altså ikke kun kødprodukter.

Det siger Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen.

- En grøntsag, som egentlig ser ud til at være sund og god, kan jo sagtens være fløjet ind langt væk fra og dermed udgøre en klimabelastning. Derfor vil vi hellere lave en indsats over for alle fødevarer.

I aftenenes udgave af Langt fra Borgen tager Uffe Elbæk og Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll på besøg på et konventionelt kvægbrug. Det er klokken 21:55 på DR1.