GRAFIK Så lang tid tager det for plastik at blive nedbrudt i havene

Det tager hundreder af år for helt almindeligt hverdagsplastik at blive nedbrudt - og så slutter det endda ikke der.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Hvert år bliver der ledt over otte millioner ton plastikaffald ud i verdenshavene, viser en ny rapport fra World Economics Forum - og her bliver det liggende længe.

For det tager nemlig op til mange hundreder år, før det bliver nedbrudt. Hvis du sidder på stranden en sommer og nyder en dåseøl- eller sodavand og smider holderen til sixpacken ud, tager det cirka 400 år, før plastikken er nedbrudt.

Men er alt så godt om 400 år? Nej, lyder det fra miljøbiolog og miljøforekæmper Henrik Beha Perdersen, der er stifter af organisationen Plastic Chance.

- Vi er ved at sætte en prop i økosystemet forstået på den måde, at alt det her plastik jo over mange hundrede bliver nedbrudt til mikroplast, og så bliver det tilgængeligt ude i fødekæden. Hver tredje gang du spiser muslinger, er der et stykke plastik med, siger Henrik Beha Perdersen.

Han kalder det en "superalvorlig melding", som World Economics Forum kommer frem med i rapporten.

- Det er beskæmmende og fortæller om, at vi igen ikke får håndteret vores miljø ordentligt. Det her plastikproblem skubber vi bare foran os i hundredvis af år, fordi det tager hundreder af år at nedbryde, siger han.

Hvert år bliver der ledt over otte millioner ton plastikaffald ud i verdenshavene - og her bliver det liggende længe.Det viser en ny rapport fra World Economics Forum.

Opslået af DR Nyheder på 20. januar 2016