Grafik: Så varm og solrig har maj været i de sidste 10 år

Maj kan ende med at blive den varmeste siden 1889, vurderer DMI.

Fra otte til næsten 14 grader - forårets sidste måned kan svinge meget i temperatur. Arkivfoto (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Hvis du går og tænker, at maj da er usædvanligt varm i år, så har du helt ret.

DMI melder nemlig, at måneden kan blive den varmeste maj i 129 år.

Indtil nu er månedens middeltemperatur på 13,4 grader, og det er fire grader højere end i 2010.

Til gengæld ser antallet af solskinstimer i denne sidste forårsmåned ikke ud til at sætte rekord.

- Præcis hvor mange solskinstimer og hvor få millimeter nedbør, måneden ender med, er svært at spå om. Men på begge parametre er der gode chancer for at ende pænt oppe i top-10 - dog uden mulighed for nye rekorder, siger klimatolog Mikael Scharling.

Så den sandsynlige varmerekord i maj i år skyldes altså ikke et rekordhøjt antal solskinstimer - den skyldes, at klodens middeltemperatur stiger.

Det siger DR's vejrvært, Mikael Jarnvig.

- Når jordens middeltemperaturer stiger, bliver det lettere at slå varmerekorder – og det er et resultat af, at klimaet forandrer sig, siger Mikael Jarnvig.

Det højeste antal solskinstimer, der er målt i DMI's arkiv, blev målt i 1947, hvor hele året bød på 1878 timers solskin.

Knap så sjovt var det i 1987. Her bød året blot på 1287 timer.

Klimatolog i DMI Mikael Scharling vurderer, at maj 2018 ender med en samlet middeltemperatur på 13,9 grader. Det er altså det højeste, der er målt siden 1889, hvor måneden bød på 13,8 grader i gennemsnit.

Noget koldere havde de det i 1902. Dengang nåede temperaturen i gennemsnit ikke over 8,1 grader, og dermed blev maj i 1902 den koldeste, der er målt i DMI's arkiv.

Så køligt bliver det heldigvis ikke i de næste dage, for ifølge DMI byder pinsen også på sol og varme.

- Vi begynder med skyer og enkelte regnbyger fredag og lørdag, men efterhånden bliver det tørt, og især søndag ser solrig ud, siger vagthavende meteorolog, Martin Lindberg.

Kviksølvet i termometeret vil lande på cirka 20 grader - lokalt op til 23.