GRAFIK Sådan gambler børn via skin betting

Sådan foregår det, når børn forsøger at vinde eftertragtede "skins" til det populære skydespil Counter-Strike.

En ny spillemani kaldet skin betting tiltrækker hundredvis af børn helt ned under 10 år. Det viser en rundspørge foretaget af Efterforskerne på P1.

Skin betting udspringer især af det populære skydespil Counter-Strike, hvor det er helt almindeligt, at børn og unge køber udsmykninger, såkaldte skins, til deres virtuelle våben.

Et enkelt skin, f.eks. et særligt mønster eller farve til en kniv eller et automatvåben, har en økonomisk værdi. Det spænder fra få kroner til tusindvis af kroner for et enkelt skin, afhængigt af hvor sjældne de er. Fælles for alle skins er, at de kan bruges som valuta i forskellige online casinoer.

Center for Ludomani rådgiver børn, som er blevet afhængige eller har tabt tusindvis af kroner på skin betting. Her forklarer souschef Henrik Thrane Brandt, at børn blandt andet fristes til at gamble med skins, fordi de håber på at vinde andre og mere værdifulde skins. Men i stedet risikerer de at tabe masser af penge.

- De sjældne skins har en værdi, og der er prestige i at have dem. Det er ligesom pokemon-kort. Der er prestige i at have nogle bestemte, men de er svære og få. Og derfor tror nogle børn at betting er den hurtige vej til at få fat på dem, forklarer Henrik Thrane Brandt fra Center for Ludomani.

Lyssky hjemmesider

Efterforskerne på P1 har undersøgt, hvilke hjemmesider danske børn bruger til blackjack, roulette, coinflip og andre pengespil med skins som indsats. Vi har identificeret 14 aktive hjemmesider, hvor danske børn oplyser, at de bruger skins fra Counter-Strike som indsats.

De mange hjemmesider har en række fællestræk: De har ingen firmanavn, adresse, telefonnummer, og ejeren af domænerne er skjult. Og de oplyser alle, at de intet har med udbyderen af Counter-Strike at gøre. Så hvem, der står bag dem, vides ikke.

Et andet fællestræk ved disse hjemmesider er, at de ikke har licens til at udbyde pengespil i Danmark. Det fremgår heller ikke, at de har licens i andre lande. Enkelte hjemmesider oplyser, at de er underlagt lovgivningen i f.eks. Costa Rica eller Rusland, mens flertallet ikke oplyser, hvilket land de hører hjemme i.

Spillemyndigheden oplyser, at der ikke findes nogen skin betting sider med spillelicens i Danmark

- Der er ingen, der har en tilladelse til at udbyde skin betting, og vi har aldrig modtaget en ansøgning om det, siger Richard Nørgaard, kontorchef i Spillemyndigheden.

FacebookTwitter