GRAFIK Se om du er nabo til en rockerborg

DR's Databaseredaktion har identificeret 28 etablerede rockerborge og tilholdssteder for forskellige kendte rockerklubber. Se på kortet, hvor præcis de ligger.

Med blændede vinduer, forstærkede plankeværker og videoovervågede porte stikker rockerborge ud som befæstede øer midt i søvnige provinsbyer og på stille villaveje.

Andre steder er klubhusene mere anonymt placeret i industrikvarterer og erhvervslejemål.

DR's Undersøgende Databaseredaktion har her skabt et overblik over, hvor 28 af de mest etablerede rockerborge og tilholdssteder er placeret.

Klik dig ind på kortet øverst for at se, hvor de enkelte tilholdssteder ligger.

Rigspolitiet kender til 44 rockerborge

At der er mindst 28 etablerede tilholdssteder fordelt ud over det danske landkort er interessant, men antallet er ikke overraskende, lyder det fra Kim Møller, der er kriminolog ved Aalborg Universitet.

- Jeg aldrig set det fremstillet på den her måde, så det er mægtig interessant. Men jeg er måske ikke så overrasket, for udviklingen, hvor der er kommet flere grupperinger til, er jo gået i den retning i de sidste knap 10 år, siger han.

Ifølge Udvalget om indsatsen over for rockeborge har Rigspolitiet per oktober 2016 kendskab til 44 rockerborge på landsplan.

Hvor præcis i landet de er lokaliseret, fremgår ikke af materialet fra 'rockerborgudvalget', men ifølge Rigspolitiet er 23 af de 44 rockerborge placeret i områder, der ifølge kommuneplanen er udlagt til beboelse.

Nye grupperinger giver nye borge

Ifølge Kim Møllers vurdering betyder nye rockergrupperinger i Danmark, at nye tilholdssteder dukker op på landkortet. Blandt andet har rockergrupperinger fra Holland og Tyskland gjort sit indtog herhjemme i de seneste år.

- Der er en del nye navne, og det har selvfølgelig også medført, at der er flere fysiske rockerborge, siger han.

Politiets øgede indsats har også været med til at fragmentere rocker- og bandemiljøet i de seneste ti år, mener Kim Møller.

- Det er simpelthen mere besværligt at opretholde få, store grupper, fordi de tiltrækker sig meget opmærksomhed fra politiet, siger han.

Flere klubhuse end kort viser

Ifølge kriminologen er antallet af tilholdssteder og klubhuse benyttet af rockere og bander imidlertid langt mere omfattende end kortet viser.

Kortet indeholder kun de mest kendt klubhuse, og der er derfor langt flere mindre tilholdsteder, som ikke er placeret på kortet, fotæller Kim Møller.

- Der er tale om lidt skyggeboksning. Placeringen af de synlige rockerborge ligger helt sikkert i relation til nogle mere uformelle klubhuse, som blandt andre nogle af indvandrebanderne har, og som vi ved endnu mindre om, siger han.

Fordi mange af stederne ligger hen i det skjulte, og fordi grupperingerne konstant åbner og lukker klubhuse, er det noget nær umuligt at kortlægge samtlige tilholdssteder i Danmark, mener Kim Møller.

- Det er absolut en problemstilling, jeg kender fra mit eget arbejde som kriminolog, at der er rigtig mange af de her ting, som vi ikke har særligt gode oplysninger om, og nogen gange må man sige, det her er det bedste, vi har, siger han.

Rettelse: Tidligere fremgik en adresse i Nykøbing Falster på kortet. Adressen er imidlertid fraflyttet, og huset står i dag tomt. Desuden fremgik en adresse i Allerød, som også er fraflyttet. Fejlene er rettet.

Sådan har vi gjort

  • De 28 rockerborge og tilholdssteder på Danmarkskortet er identificeret af DR’s Undersøgende Databaseredaktion på baggrund af oplysninger fra primært politi og myndigheder.

  • Researchen bygger på myndighedernes pressemeddelelser, døgnrapporter og visitationszoner fra politiet, afgørelser i Natur- og Miljøklagenævnet, spørgsmål i Folketinget, referater fra kommunalbestyrelsesmøder og udvalgsdokumenter, herunder Teknik og Miljøudvalg, kredsråds- og menighedsrådsmøder – og derudover materiale fra gruppernes egne hjemmesider og sociale medier.

  • ”Rockerborg” er ikke et juridisk begreb, men anvendes af Københavns Politi om rockeres klubhuse, når der er truffet foranstaltninger i form af blændede vinduer, opmurede eller forstærkede plankeværker, særligt sikrede adgangsveje til lokaliteten eller der på lignende måde er truffet foranstaltninger til at forhindre anslag i form af skud, vold, hærværk eller lignende.

  • DR’s liste omfatter også tilholdssteder for rockere og bander, der ikke nødvendigvis er forstærkede, men hvor politiet har foretaget ransagninger, haft visitationszoner eller midlertidige adgangsforbud, eller hvor der har været voldelige episoder som for eksempel angreb med håndgranater eller skydevåben.

FacebookTwitter