GRAFIK: Se smuglervejene til Danmark

Her kan du se, hvordan narkotikaen kommer til Danmark fra hele verden.

Narkoen skyller ind over Danmark i en sådan grad, at tyske turister i februar faldt over kilotunge kokainposer, da de gik i strandkanten på Fanø. Poserne indholdt over 70 kilo kokain til en værdi af flere millioner kroner.

Kun to måneder senere fandt politiet kokain til en værdi af en kvart milliard - 100 kilo i Aarhus Havn.

Og det er ikke kun kokain, politiet har beslaglagt store mængder af i årets første måneder. I starten af januar var 250 kilo hash på vej til Norge, da en norsk smugler blev skudt og dræbt af politiet efter at være kommet i ildkamp med dem.

Hvert år beslaglægger politiet og toldmyndighederne for millioner af kroner narkotika. Men i 2012 har politiet faktisk beslaglagt en mindre mægde narko, end de tolden og politiet gjorde i 2011.

Rigspolitiet har netop offentliggjort en rapport, der viser, at politet i 2012 beslaglagde mere ecstacy og amfetamin end i 2011, men at beslaglæggelserne af hash var faldet.

- Nogle af stofferne skal blive i landet og blive solgt her, mens andet skal til Sverige og Norge, forklarer Michael Ask, der er chef for Det Nationale Efterforskningscenter, NEC.

Dr.dk giver dig et overblik over, hvor stofferne kommer fra. Og hvordan de bliver smuglet til Danmark:

Hash:

Hash udvindes af planten Cannabis Sativa, der også bliver kaldt hampeplanten. Det meste hash i Danmark og de andre nordiske lande kommer fra Nordafrika. Specielt Marokko er storleverandør af hash til Danmark.

Stoffets vej fra Marokko går oftest gennem Spanien og Portugal. Typisk bliver det transporteret med skib ad Gibraltar-strædet, hvor skibstrafikken giver smuglerne god mulighed for at gemme sig.

Igennem lande som Holland og Tyskland bliver hashen transporteret i biler, lastbiler og containere.

Heroin:

Heroin er i lighed med morfin, kodein og opium et stof, der fremstilles af opiumvalmuens saft.

Heroinen kommer fra Afghanistan op gennem Europa ad to ruter: En nordlig og en sydlig. Smuglerne bruger primært den sydlige, der også bliver kaldt Balkan-ruten, når de smugler heroin til Danmark. Balkan-ruten går gennem Tyrkiet, op gennem Balkan-landene og derfra op gennem Europa.

Den nordlige rute, der bliver kaldt Silkeruten, bliver primært brugt til at smugle heroin til de andre Skandinaviske lande. Men den bliver af og til også brugt i forhold til Danmark. Ruten går gennem de østeuropæiske lande, til Baltikum og gennem Sverige.

Kokain:

Kokain udvindes af bladene fra kokaplanten. Det er typisk et hvidt pulver, der kan sniffes gennem næsen.

Kokain produceres i Sydamerika, særligt i Colombia, Peru og Bolivia. Enten smugles kokainen direkte til lufthavne i Europa. Det er typisk lufthavne i Spanien, Rotterdam i Holland eller Hamborg i Tyskland.

Herfra blive det fragtet videre på landevejen til Danmark. I stedet for at blive smuglet gennem de europæiske lufthavne kan det også blive smuglet gennem Vestafrika.

En ny tendens er, at kokainen først bliver transporteret til nordafrikanske lande, hvorfor den bliver fragtet op gennem Europa ad samme ruter som heroinen.

- Typisk bliver det sejlet til Tyrkiet og op gennem Europa. Det er en lang omvej, men det er for at narre fjenden, og fordi smuglerne er begyndt at samarbejde landene imellem, forklarer chef for Det Nationale Efterforskningscenter (NEC), Michael Ask.

Amfetamin:

Amfetamin kaldes også speed og er et kemisk fremstillet stof, der findes både i pulverform og piller. Det produceres i Holland, Baltikum (Estland, Letland og Litauen) og i Polen. Herfra bliver amfetaminen oftest smuglet i bil til Danmark gennem Tyskland, hvis det kommer fra Polen eller Holland.

Hvis det kommer fra Baltikum, kan det også blive sejlet over til Sverige og derfra blive transporteret i bil.

Syntetiske stoffer:

Flere danskere køber syntetiske stoffer via nettet. Hvert år dukker der nye typer syntetiske stoffer op, fordi producenterne ændrer stofferne hele tiden. De nye syntetiske stoffer bliver fremstillet kemisk ligesom amfetamin, men producenterne bruger hele tiden nye molekyler for at ældre stoffet, så det ikke kan spores. Det findes både i pulver- og pilleform.

Typisk bliver de nye syntetiske stoffer, som danskerne bestiller over nettet, sendt med posten fra Kina eller fra østeuropæiske lande som Polen.

Kilde: Rigspolitiet

Facebook
Twitter