Gratis DMI-data baner vej for en tørskoet løbetur

Kreative folk vi kunne bygge alt muligt ud af vejrdata. Løbe-app er allerede på vej.

En virksomhed er ved at udvikle en løbe-app, så man kan finde ruten uden om regnvejret. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Fremover skal alle data om vejret kunne hentes gratis fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Regeringen er klar til at bruge 56 millioner kroner på en dataportal, der skal sikre, at borgere og virksomheder kan tilgå DMI's samling af data.

Adgangen til data ventes især at give en samfundsøkonomisk gevinst for landbruget, men også andre virksomheder vil få gavn af de gratis oplysninger om sol, vind og vand.

Det mener Janus Sandsgaard, der er fagchef for IT og Digitalisering i Dansk Erhverv.

- Når sådan nogle data slippes løs, så bliver de en uendelig form for legoklodser, som kreative folk kan bygge alt muligt ud af, siger Janus Sandsgaard.

Lidt nørdet med vejrdata

Han har allerede kendskab til en virksomhed, som er ved at udvikle en løbe-app.

- Den skal fortælle dig, hvor du skal løbe hen og hvornår, så du kan komme rundt på løberuten uden at få våde fødder, fortæller Janus Sandsgaard.

Også detailhandlen vil få stor gavn af de detaljerede oplysninger om vejret.

- Der er butikker, der har brug for at vide, hvornår det regner og sner, så de kan sætte en skarp pris på bobslæden eller vide, hvornår grillvejret rammer, så de kan få lagt grillkullene helt frem i butikken.

Man kan virkelig slå sig løs, hvis man er digitalt kreativ, siger Janus Sandsgaard.

Han erkender, at det lyder lidt nørdet med alle de vejrdata.

- Vi tænker på én, der står og fortæller om vejret til sidst i tv-avisen, men DMI har en gigantisk historisk samling af data. Dem, der er bekymret for, om der kommer vand i kælderen næste gang, vi bliver ramt af en stormflod, kan bruge de her data til at forudse, hvor vandet løber hen.

- Vi kan træffe meget mere begavede beslutninger både som samfund og enkelte individer, siger Janus Sandsgaard.

Han kalder frigivelsen af data for en rigtig god nyhed og en guldgrube for de brancher, der er skarpe på data. Det vil primært være app-udviklere og rådgivningsvirksomheder.

Mere præcise forsikringsmodeller

Direktør i databehandlingvirksomheden Geomatic, Martin Glarvig, glæder sig over frigivelsen af DMI's data, som vil komme til at gavne os alle som forbrugere.

- Det er især inden for forsikring. Vi kan lave analyser og modeller, der kan forudse vejrsituationen i forbindelse med forsikring af boliger. I forbindelse med skybrud og kystsikring kan vi bygge bedre modeller for, hvor galt det vil gå, siger Martin Glarvig.

Han understreger, at det er vigtigt, at vi generelt er bedre til at udnytte den data, vi har adgang til i Danmark.

- Danmark er et af verdens mest gennemregistrerede lande, og vi skal passe på med ikke at holde på dem. Data, der ikke bliver brugt, mister sin værdi, især når vi er oppe imod store selskaber på verdensplan, der er i gang med at sælge data for næsen af DMI og den danske stat, siger Martin Glarvig.

Virksomheder, landmænd og fiskere betaler i dag dyre domme for at købe data hos Danmarks Meteorologiske Institut.

Lande som Norge, Sverige, Holland og Tyskland har allerede åbnet op for gratis metrologisk data.

FacebookTwitter