Gratis hpv-vaccine til homoseksuelle drenge er et hit

Flere drenge end forventet har fået gratis hpv-vaccine i et pilotprojekt, lyder det fra Aids Fondet, som står for at vaccinere.

18-årige Viktor Kielstrup (tv) er en af de unge mænd, der har taget imod den gratis hpv-vaccine. - Som homoseksuel har man nemmere ved at få de kræftformer, og derfor synes jeg, at det er vigtigt at forebygge, siger han. (Foto: © Dennis Olsgaard, dr)

300 drenge og unge mænd.

Så mange homo- og biseksuelle drenge mellem 15 og 19 år har taget imod tilbuddet om en gratis vaccine mod virusset hpv.

Virusset er bedst kendt som det, der hos kvinder kan give kræft i livmoderhalsen, og derfor får alle 12-årige piger vaccinen gratis.

Men virusset kan også give mundsvælgs-, mandel- og analkræft. Og fordi homoseksuelle mænd har større risiko for at udvikle analkræft end heteroseksuelle mænd, har Sundhedstyrelsen i et pilotprojekt i år tilbudt vaccinen gratis til de 15-19-årige i den gruppe.

- Det er selvfølgelig vigtigt for mig at få den beskyttelse, jeg kan få, siger 18-årige Viktor Kielstrup, der er en af de unge homoseksuelle mænd, som har taget imod tilbuddet om en gratis vaccination.

- Min mor havde allerede hørt om vaccinen for lang tid siden, og vi havde overvejet, om vi selv skulle betale for den. Så da jeg hørte, at man kunne få den gratis, tog jeg selvfølgelig imod det, fortæller Viktor Kielstrup, der bor på Vesterbro i København.

Flere end forventet

Vaccinen gives tre gange med nogle måneders mellemrum, og for at være med i projektet skulle drengene og de unge mænd senest den 31. august have modtaget det første stik for at nå at få de to andre stik, inden forsøgsperioden slutter den 31. december. Siden februar, hvor forsøget startede, har 300 drenge fået enten et eller flere stik.

- Vi har oplevet en større interesse, end vi havde forventet, siger Andreas Gylling Æbelø, der er direktør hos Aids Fondet, som har stået for at vaccinere drengene.

Han hæfter sig ved, at drengene og de unge mænd kun har kunnet få vaccinen fire steder i landet - nemlig på Aids Fondets fire checkpoint-klinikker, og at åbningstiderne her har været begrænset til tre-fire timer cirka to gange om måneden.

- At 300 indtil videre har været på besøg hos os i bare fire byer, i en begrænset åbningstid, det synes vi er et rigtig flot resultat, siger han og tilføjer, at klinikkerne gennem forsøget måtte udvide åbningstiden for at imødekomme efterspørgslen.

- Et flot tal

Også hos Sundhedsstyrelsen, der står bag pilotprojektet, er overlæge Bolette Søborg tilfreds med, at 300 drenge og unge mænd har taget imod tilbuddet.

- Det er klart, at når det er gennem et checkpoint-klinik-system, så er det begrænset til de steder, hvor der ligger en checkpoint-klinik, og der har været fire steder, man har haft mulighed for at blive vaccineret, siger Bolette Søborg.

- Det taget i betragtning er 300 et flot tal, tilføjer hun.

Oprindeligt var det planen, at drengene skulle kunne få vaccinen hos deres praktiserende læge. Men de praktiserende lægers organisation PLO og Sundhedsministeriet kunne ikke blive enige om en model, efter PLO udtrykte bekymring for, om man ville lave et "bøsseregister" med de registrerede data.

Anbefaler særligt tilbud til homoseksuelle mænd

Hpv-vaccinen indgår pt i børnevaccinationsprogrammet til piger, når de fylder 12 år. Og til sommer er det regeringens plan, at alle drenge, når de fylder 12 år også skal tilbydes vaccinen gratis.

Aids Fondet opfordrer til, at man også giver ældre homoseksuelle drenge og mænd samme tilbud. For mænd, der har sex med mænd, har 30-40 gange større risiko for at udvikle analkræft på baggrund af en HPV-infektion end mænd, der udelukkende har sex med kvinder.

- Vi anbefaler, at der kommer et særligt tilbud til unge homoseksuelle mænd også efter 12-årsalderen på grund af den øget risiko, siger Andreas Gylling Æbelø.

Pilotprojektet skal nu evalueres, men der er ikke sat penge af til, at det fortsætter, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsmagasinet sætter denne gang fokus på, hvilke konsekvenser hpv-virus kan have, når en patient får opereret en HPV-relateret kræfttumor væk. Du kan se programmet her.