Gratis HPV vaccine til opererede

Kvinder som er blevet opereret for celleforandringer, skal tilbydes en gratis HPV-vaccine af staten, det mener en overlæge.

(© DR)

Kvinder som er blevet opereret for celleforandringer, skal tilbydes en gratis HPV-vaccine af staten.

Det mener overlæge Jan Blaakær, som kalder det urimeligt, at kvinderne selv skal betale over 3.000 kroner, hvis de vil have vaccinen.

Mindsker dødsrisiko

HPV-vaccinen kan mindske risikoen for at den dødelige livmoderhalskræft blusser op igen, hos de 5.000 kvinder som hvert år må på operationsbordet på grund af alvorlige celleforandringer:

- På Skejby har vi de sidste to-tre år anbefalet, at kvinder i forbindelse med at de får foretaget en kegleoperation også bliver HPV-vaccineret, siger overlæge Jan Blaakær.

Prisen afholder mange

Han mener, ikke det er nok at råde kvinderne til at få sig en HPV-vaccine. For med en pris på over 3500 kroner vil mange takke nej.

- Desværre må man også sige, at det også er et økonomisk spørgsmål, fordi vaccinen ikke er helt billig.

Derfor bør alle kvinder helt automatisk få en HPV-vaccine på statens regning efter en keglesnitsoperation, foreslår Jan Blaakær:

- for vi ved, at op til 40 procent faktisk får celleforandringer igen, så det vil helt klart være en stor gevinst, for der er næsten 5.000 kvinder om året, der bliver kegleopereret.