Gratis medicin hjælper storrygere til at kvitte smøgerne

Det viser netop offentliggjorte resultater af forsøg med rygestopkurser i 27 kommuner.

Leif Eriksen har røget siden han var 12 år gammel. Nu har han været røgfri i et halvt år. (Foto: Jan Rørkær Madsen)

Lørdag den 7. oktober 2017 står stadig klart i erindringen for 53-årige Leif Eriksen fra Skanderborg. Der slukkede han den sidste glød i de cigaretter, der har været en fast følgesvend i mere end 40 år.

Et langt arbejdsliv som tømrer på alverdens byggepladser kunne let byde på mellem 40 og 60 smøger om dagen.

Men den 7. oktober var det slut. Sammen med sin kone, Pia, sagde han farvel til en last, der kostede parret 3500 kroner hver måned.

- Jeg har tænkt på at stoppe mange gange, men det er aldrig blevet til noget, siger Leif Eriksen.

Fik tilbudt medicin af kommunen

Årsagen til det succesfulde rygestop skal findes hos et netop afsluttet projekt, hvor 27 kommuner i tre år har kørt forsøg med at få storrygere til at kvitte smøgerne.

Skanderborg Kommune var med i projektet og tilbød Leif Eriksen og hans kone, at de kunne komme med på et kursusforløb sammen med andre storrygere. På møderne stod kommunens rygestopkonsulent klar med råd og vejledning. Og samtidig fik deltagerne tilbud om gratis rygestopmedicin.

- Kurset har hjulpet rigtig meget. Vi fik nikotinerstatning i starten, og det var lige nok til at trappe mig ud af smøgerne, konstaterer Leif Eriksen.

Kunne I ikke have betalt medicinen selv?

- Det tror jeg godt, vi kunne. Men det er jo ikke alle, der har pengene til det. Og i sidste ende tror jeg faktisk, at det vil være billigere for kommunen at sponsorere det, hvis man sammenligner med omkostningerne til en, der får KOL eller en anden sygdom senere hen, siger Pia Eriksen.

Gratis medicin virker

Netop gratis medicin er en af hovedårsagerne til, at det store rygestopforsøg er blevet en succes, forklarer fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen Hanne Vibjerg

- Der er flere, der starter op i forløbet, fordi de får et tilskud til rygestopmedicin. Derudover føler mange sig forpligtede til at blive på kurset, når de har fået det her fine tilbud fra kommunen med gratis medicin.

Forsøget begyndte i 2014 og blev afsluttet sidste år. Resultaterne er netop kommet. 47 procent af de 7748 rygere, der deltog, var stadig var røgfri efter 6 måneder. Det er flere, end man har oplevet tidligere, siger Hanne Vibjerg.

- Antallet af borgere der har succes med at holde deres rygestop efter seks måneder stiger, når de har kombinationen af rådgivningen og rygestopmedicin.

Mange kommuner tilbyder ikke gratis medicin

Men selv om gratis medicin er en effektiv vej til rygestop, er der mange kommuner, der ikke har det som et tilbud.

Det er på trods af, at der med satspuljeforliget er afsat 26,5 mio. kr. i perioden 2017-2019 til vederlagsfri udlevering af rygestopmedicin. For at kunne give medicinen gratis til borgerne i rygestopforløb, skal en kommune søge om dispensation hos Lægemiddelstyrelsen. Det har 75 kommuner gjort, men 23 kommuner har ikke dispensation til at uddele gratis rygestopmedicin.

I Hedensted Kommune har man valgt helt at droppe kommunal hjælp til rygestop, fortæller Allan Petersen fra Dansk Folkeparti, der er formand for udvalget for Social Omsorg.

- Det er en privat sag, om man ønsker at holde op med at ryge, det er ikke en kommunal kerneopgave.

Hedensted Kommune hjælper kun med rygestop, hvis man har en lægehenvisning. Ellers må borgere selv løse opgaven med et rygestop.

- Der er så mange private aktører, og der må vi simpelthen henvise til dem, siger Allan Petersen.

Særlig grund til rygestop

Kimen til Leif og Pia Eriksens rygestop blev lagt allerede i august 2017. Her blev deres søn gift. Ved midnatstid, lige efter brudevalsen, kommer den nyslåede svigerdatter hen til Leif. Hun peger på sin mave og siger: ”Sig hej til Farfar.”

- Det er vores første barnebarn, så det gør et stort indtryk. Min kone siger, at vi er nødt til at kvitte smøgerne, så vi er sikre på, at vi kommer til at opleve den lille piges konfirmation, siger Leif Eriksen

Og som en ret stor sidegevinst har parret nu investeret i et sommerhus på Mols. Når alle udgifter er betalt er det stadig 200 kroner billigere hver måned end cigaretter til to storrygere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk