Gravide køber tryghed hos private jordmødre

For bare tre år siden var der ingen private jordemødre i Danmark. I dag er der 50 og de har travlt.

Gravide køber sig ro, tryghed og god tid hos private jordemødre. (Foto: © DR Bornholm, DR Bornholm)

Gravide og nybagte forældre myldrer til nyetablerede private tilbud for at købe sig til den tryghed, de ikke længere mener, de får i det offentlige system, skriver Politiken.

Og tilbuddene er mange. Du kan nu købe en privat jordemoder til at forestå fødslen, en fødselscoach, familierådgivning eller en privat sundhedsplejerske.

- De offentlige ydelser på området er blevet udhulet i en sådan grad, at folk er blevet utrygge, siger formand for Foreningen af Privatpraktiserende Jordemødre Anne Ruby.

Kommer efter ro, tid og tryghed

Hun oplever, at folk kommer til hendes praksis for at få rolige omgivelser, tid og tryghed, og vurderer, at det er godt hver femte gravide, der køber ekstra tid hos en privat jordemoder.

Tendensen bekræftes af Jordemoderforeningen, der dog mener, at det kun er i København, tallet er så højt.

Også hos sundhedsplejerskerne oplever man, hvordan de senere års nedskæringer får folk til at søge mod det private. Et stigende antal sundhedsplejersker har privat praksis.

Nedskæringer

Baggrunden er, at nogle kommuner har skåret sundhedsplejerskernes besøg hos førstegangsforældre ned til ét på trods af Sundhedsstyrelsens anbefalinger om mindst seks besøg.

Og ifølge formanden for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Susanne Hede, kan det tydeligt mærkes.

- Forældrene oplever jo ikke sundhedsplejersken som en ressourceperson, når de ser hende så lidt. Og sundhedsplejerskerne mister samtidig muligheden for at opspore de forældre, der har det svært, siger hun.