Gravide lærer hypnose

800 kvinder skal deltage i et projekt med selvhypnose for at begrænse brugen af kemisk smertelindring. Erfaringerne fra udlandet er meget positive.

Gravide skal lære at hypnotisere sig selv under fødslen for at sætte forbruget af smertelindring ned. (Foto: valsilvae © Stock exchange)

800 århusianske kvinder skal deltage i et projekt med fødselshypnose. Målet er at påvise, at hypnose kan erstatte eller begrænse brugen af kendte smertelindrende midler, der kan have bivirkninger for mor og barn.

Susanne Jørgensen havde trænet selvhypnose, inden hun fødte sit første barn for syv uger siden:

- Jeg downloadede kurset fra nettet og øvede mig i sengen om aftenen med min mand. Det hjalp mig rigtig godt til at slappe af, da veerne begyndte.

Susanne havde hørt en masse skrækhistorier om fødsler, som endte med kejsersnit efter flere dages veer, men hypnoseteknikken tog toppen af frygten.

Gode erfaringer i udlandet

Modsat i Danmark er fødselshypnose almindeligt kendt i udlandet, bl.a. er det meget udbredt i Australien, og erfaringerne er gode, fortæller jordemoder og sundhedsfaglig kandidat Anette Werner:

- Det kan halvere brugen af smertestillende midler og forkorte fødslen væsentligt.

Anette Werner betoner, at det kan være svært at hjælpe gravide og fødende medicinsk, fordi medicinen overføres fra moren til barnet. Derfor er det vigtigt at finde alternativ smertelindring.

Største hypnoseprojekt i Danmark

Anette Werner skal stå i spidsen for den første større undersøgelse af hypnose herhjemme. 800 kvinder skal deltage i projektet på Skejby Sygehus.

- Vi vil lære dem selvhypnose, da det er mest praktisk, at de selv kan teknikken. Ellers skulle vi have hypnotisører ansat ved alle fødeafdelinger.

Anette Werner understreger, at hypnosen ikke nødvendigvis skal erstatte de alment kendte bedøvelsesmidler:

- Den kan være et supplement og begrænse brugen af smertestillende midler som epiduralbedøvelse, der kan have bivirkninger.

Fjerner frygten

Susanne Jørgensens kursus i selvhypnose var udarbejdet af Jacob Strachotta. Han blev uddannet kaptajn i flyvevåbnet, men skiftede boldgade og blev fuldtids hypnotisør:

- Kurset handler primært om at fjerne frygten. Det tager kun 10 minutter at lære og kan halvere en fødsel.

- Man forestiller sig, at en fødsel er lig med skrig og smerte, som man ser det på fjernsyn. Sådan behøver det slet ikke at være, siger Jacob Strachotta.