Gravide vaccineres mod influenza A

Gravide har større risiko for helbredstruende komplikationer ved den nye influenza A. Derfor tilbydes de nu vaccine. Vaccinationsprogrammet indledes i begyndelsen af november.

Sundhedsstyrelsen mener, at gravide i 2. og 3. trimester tilhører en risikogruppe, som er særligt udsat. (© Colourbox)

Sundhedsstyrelsen har besluttet at tilbyde alle gravide kvinder vaccination mod den nye influenza A.

Tidligere har der været tvivl om, hvorvidt gravide skulle tilbydes vaccination mod svineinfluenza. Men nu fastslår Sundhedsstyrelsen, at alle gravide vil blive tilbudt vaccination, når den er parat til efteråret, skriver politiken.dk.

Særlig risikogruppe

- Det er blevet besluttet, at gravide i 2. og 3. trimester tilhører en risikogruppe, som er særligt udsat. Derfor skal gravide tilbydes vaccine, når den kommer, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Ifølge styrelsen er der i den seneste tid kommet mere forskning og flere undersøgelser, så der nu er belæg for at sige, at kvinder i sidste del af graviditeten er i risikogruppen. Gravide med influenzasymptomer bør søge læge for eventuelt at komme i behandling, oplyser Sundhedsstyrelsen.

45.000 gravide

Sundhedsstyrelsen har bestilt vaccine til 1,55 millioner personer, og man regner med at indlede vaccinationsprogrammet i begyndelsen af november.

Foruden gravide omfatter risikogruppen personer med lidelser som nedsat lungefunktion, hjerte-kar-sygdomme, diabetes, nedsat immunforsvar samt ekstremt overvægtige personer. Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen, at der holdes særligt øje med børn under to år, hvis de får influenzasymptomer.

Ifølge Danmarks Statistik er der for tiden omkring 45.000 gravide i Danmark.