Greenpeace-aktivister erobrer nordjysk boretårn

Aktivister er kravlet op i boretårn ved Dybvad, hvor Danmarks første prøveboring efter skifergas skal udføres.

Aktivister fra Greenpeace er natten til mandag kravlet op i det boretårn i Nordjylland, for at stoppe prøveboringer. (© Greenpeace)

Miljøorganisationen Greenpeace har mandag morgen indledt en aktion ved Dybvad i Nordjylland, hvor det franske energiselskab efter planen skal foretage Danmarks første prøveboring efter skifergas.

Det oplyser Greenpeace i en pressemeddelelse.

Klatrer op i boretårn

- 21 Greenpeace-aktivister har netop krydset hegnet til borepladsen i Dybvad. Fire af dem er klatret til tops i boretårnet, der er lige ved at være klar til at bore.

- De trænede klatrere befinder sig nu i cirka 25 meters højde for at bremse Total i den sidste vitale opsætning af tårnet for at sende en kraftig appel til de politiske beslutningstagere, hedder det i pressemeddelelsen.

Nordjyllands Politi bekræfter over for Ritzau, at det er på vej til stedet og at det har modtaget en anmeldelse om, at nogle personer har lænket sig til boretårnet.

Greenpeace-aktivister er kravlet op i toppen af boretårnet, hvor de har fastgjort et anti-fracking banner. (© Greenpeace)

Vil blive der længe

Aktivisterne har ifølge eget udsagn placeret et banner i tårnet med teksten Stop Fracking, der er navnet på den omstridte metode, der anvendes til at udvinde skifergas.

- Aktivisterne har planer om at blive længe, og deres fredelige protest slutter sig til de mange lokale demonstrationer og blokader, der har sat Dybvad og skifergassen på det miljøpolitiske Danmarkskort, skriver Greenpeace i pressemeddelelsen.

Lokale protester

Mange lokale indbyggere har protesteret over Frederikshavn Kommunes beslutning om at give Total tilladelse til prøveboringen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har siden besluttet, at en eventuel efterforskning af skifergas med frakturering ikke længere skal afgøres af kommunen, men af Miljøministeriet.

Det var den tidligere VK-regering, som i 2010 gav det franske olieselskab og statens egen Nordsøfonden tilladelser til at efterforske og indvinde skifergas i 40 danske kommuner.

/ritzau/