Greenpeace: Dansk Supermarkeds bæredygtighed er tvivlsom

Det skal være nemmere at købe bæredygtige fisk. Men hos Greenpeace er man ikke lutter glæde over Dansk Supermarkeds initiativ.

MSC-certifikatet kan ikke bruges som en garanti for, at kunderne kun kan købe bæredygtigt fisk i Dansk Supermarkeds butikker, mener Greenpeace. (Foto: Christopher Bering Baden © DR Nordjylland)

Et tre-årigt samarbejde mellem Dansk Supermarked og Verdensnaturfonden skal nu give kunderne en bedre chance for at købe bæredygtige fisk.

Målsætningen med aftalen er, at alle fiskeprodukter i Netto, Bilka og Føtex på sigt skal være dokumenteret bæredygtige.

Hos Greenpeace roser man initiativet, som de kalder et stort skridt i den rigtige retning. Men afviser samtidig, at MSC-certifikatet, kan bruges som en garanti for, at kunderne om tre år kun kan købe bæredygtigt fisk i Dansk Supermarkeds butikker.

- Vi kan ikke bruge det til så forfærdeligt meget, fordi der er så stor forskel på, hvor gode fiskerierne, der bliver MSC-certificerede er, siger havbiolog i Greenpeace, Hanne Lyng Winter.

Hanne Lyng Winter fremhæver fiskeri efter muslinger som et eksempel på, at garantien ikke holder. Her kan muslinger, som er fanget med bundtrawl, godt få MSC-certifikatet, selvom mange eksperter mener, at fiskemetoden ødelægger havbunden.

- Både de skrabede muslinger og dem, der er dyrket på line har MSC-certifikatet. Derfor er det rimelig svært for forbrugeren at vælge det som er det allerbedste, fordi man netop certificerer både det dårlige og det rigtig gode som bæredygtigt, siger hun.

Hos Dansk Supermarked påpeger CSR-chef Helene Regnell, at MSC-certificeringen er den bedste, der findes.

- Er det perfekt? Nej, det er det ikke. Men vi skal ikke undlade at gøre noget, fordi vi ikke kan gøre det 100 procent perfekt. Lad os nu komme i mål med 90 eller 95 procent, så kan vi være glade for det også, siger Helene Regnel.

Facebook
Twitter