Greenpeace dømmes for ulovlig GPS

Greenpeace er overraskende dømt i Østre Landsret for at have monteret GPS på fiskekuttere i Gilleleje Havn uden fiskernes viden.

Greenpeace er overraskende dømt i Østre Landsret for at have monteret GPS på fiskekuttere i Gilleleje Havn uden fiskernes viden.

Greenpeace er noget overraskende blevet dømt i Østre Landsret for at have monteret gps på fiskekuttere i Gilleleje Havn uden fiskernes viden.

Organisationen blev dømt 25 dagbøder á 1.000 kroner. En aktivist får 15 dagbøder á 150 kroner.

Greenpeace var tiltalt for ulovlig indtrængen i forbindelse med monteringen af GPS'er på fem fiskekuttere i Gilleleje Havn.

Frikendt i byret

Organisationen blev ellers frikendt i byretten med den begrundelse, at det ulovlige fiskeri ikke var blevet afsløret, og fiskerne ikke var blevet dømt, uden aktionen.

Men Østre Landsret lægger vægt på, at Greenpeace har erkendt de faktiske forhold.

- Uanset at de tiltalte har handlet med det formål at indsamle beviser for et angiveligt ulovligt fiskeri, har de tiltalte efter det anførte som led heri tilsidesat væsentlige retssikkerhedsgarantier for de ejere af fiskekuttere, der gennem fredskrænkelserne fik påmonteret sporingsudstyr på kutterne. På denne baggrund finder landsretten ikke grundlag for at lade straffen bortfalde, skriver Østre Landsret i sin begrundelse.

10 sager mod fiskere

Greenpeace placerede den første GPS-sender i marts 2010 og dokumenterede over sommeren fem piratfiskere på tur efter tur ind i Danmarks eneste totalfredet torskeområde.

I alt afslørede Greenpeace 84 tilfælde af piratfiskeri. 10 sager mod fiskere fra Gilleleje er nu under behandling af domstolen, og Fiskerikontrollen har opprioriteret kontrollen med områder lukket for fiskeri.