Nok er hun født og opvokset i Hongkong. Nok er hun ud af en familie med europæiske og asiatiske rødder.

Nok taler hun både engelsk, fransk og tysk og forstår italiensk og japansk.

Men grevinde Alexandra bor i København. Hendes sønner er danske. Hun taler dansk.

- Jeg har taget så meget danskhed til mig. Altså jeg er inkarneret dansker, understreger hun.

Derfor har hun skrevet en bog med den korte titel ”Mit lykkelige land”.

I bogen, der udkommer på tirsdag, rejser hun rundt i sit fædreland og undersøger, hvorfor danskerne igen og igen bliver kaldt nogle af verdens lykkeligste.

Det er samtidig også en rejse i Alexandras eget liv og en fortælling om, hvordan hun blev prinsesse og mor, og hvad det hele har betydet for hendes eget liv – og hendes egen lykke.

Hvad ved Alexandra om lykke, når selv hun har været så priviligeret?

- Bogen er ikke en opskrift på lykke, men jeg har rejst landet rundt og prøvet at finde de punkter, hvor jeg synes, jeg kunne lære noget og qua, at jeg har lært noget af det og kan give det videre til andre.

Alexandras nye bog

"Mit lykkelige land" er titlen på grevinde Alexandras nye bog.

I bogen undersøger hun, hvorfor Danmark år efter år ligger i top som et af verdens lykkeligste folk - og hvordan lykken egentlig ser ud.

Hun rejser rundt i Danmark, fra Skagen til Skarø og fra Møgeltønder til Christiania. På rejsen besøger hun virksomheder og mennesker, der bringer hende tættere på dansk historie, kultur og identitet og giver hende anledning til også at tage på en personlig rejse i erindringen om sit møde med danskerne og Danmark.

Og så fortæller hun om sin egen lykke og eget liv fra Hongkong til Møgeltønder og København.

Bogen udkommer 2. oktober.

- Om jeg har fundet lykken? Ja, det er jeg. Jeg har lært i livet at elske mig selv. Jeg har lært, at man skal give plads til, at man også kan lave fejl, men at man lærer af det og kommer videre. Det har jeg gjort, og jeg står stærkere af det. Jeg er et godt sted, siger grevinde Alexandra.

En stor omvæltning at komme til Danmark

Gennem hele sin barndom og ungdom har hun rejst rundt med sin familie. Rejserne fortsatte ind i voksenlivet. Hendes største rejse har ubetinget været rejsen til Danmark. Fra singlepige i en finansverden i Hongkong til prinsesse af Danmark i Møgeltønder.

Selv kalder hun det sin ”livsrejse”.

Hun erkender blankt, at det var en stor omvæltning at flytte fra en pulserende millionby som Hong Kong til Møgeltønder med kilometervis af marker - og så til et stort slot.

Det eneste, hun kendte til Danmark, var Lego, Carlsberg og H.C. Andersen, og hun kendte ikke forskellen på de skandinaviske lande.

- Det med lige pludselig at komme fra en by, hvor der ikke var mørke veje, fordi der var lygter overalt, til lige pludselig at skulle køre på motorvejen fra København til Schackenborg, hvor der ikke var noget lys på motorvejen, og det blev mørkt klokken 15, samtidig med at der var en snestorm, der blæste ind på ruden, mens man kørte – alt det var noget nyt for mig.

Se prinsesse Alexandra og prins Joachims brudevals (1995)

Med brylluppet med prins Joachim fulgte en enorm popularitet - og en enorm folkegave. De 13 millioner kroner, der blev samlet ind af danskerne, gik til at få restaureret Schackenborg. Og de mange håndværkere og maskiner på slottet var ikke nogen irritation for den daværende prinsesse. Tværtimod.

Jeg har altid været nysgerrig for at lære nye ting, og det at lære et helt nyt land og lære en ny kultur, lære en ny historie, lære et nyt sprog, lære en ny måde at kommunikere på, lære nye venner at kende - alt det tog jeg til mig

Grevinde Alexandra

- Jeg kan huske, at der var rigtig mange håndværkere på Schackenborg på et tidspunkt, så der var larm og lyd og mennesker over det hele. Men jeg følte mig virkelig tryg på det tidspunkt, fordi der var larm og aktivitet stadigvæk, griner grevinde Alexandra.

Sproget var og er vigtigt

At bo på landet lærte hende dog en del, nemlig at finde fordelene og det positive frem i noget, der var markant anderledes, end hun var vant til. Det skete blandt andet ved hjælp af skøjter.

- Altså den første mørke vinter, vi havde. Jeg købte nogle skøjter og skøjtede på isen på voldgraven, fordi hvad skulle man ellers gøre med den der is, der fyldte alle steder.

Fordi Alexandra ikke bare kom til Danmark som turist eller på et visum, der udløb to år senere, og fordi hun ikke bare kom som en almindelig kvinde til landet, men skulle være prinsesse og repræsentere et land, hun næsten ikke kendte, var det vigtigt for hende at lære noget om Danmark.

- Jeg har altid været nysgerrig for at lære nye ting, og det at lære et helt nyt land og lære en ny kultur, lære en ny historie, lære et nyt sprog, lære en ny måde at kommunikere på, lære nye venner at kende - alt det tog jeg til mig. Det var ikke kun at lære om et andet land, men jeg skulle lære, at det var mit land, siger Alexandra.

For den unge prinsesse handlede det i første omgang om at lære sproget og mestre det.

Se prinsesse Alexandras første tale på dansk (kort før brylluppet i 1995)

- For mig er det nøglen til at lære om et nyt land og en ny kultur - at man kan kommunikere med hinanden. Det synes jeg er noget af det vigtigste. Så det blev mit land, da jeg pludseligt kunne tale med alle, da jeg lærte om noget og tog højtiderne til mig. Altså mine børn og jeg fejrer jul som alle andre, vi pynter op til påske som mange andre. Vi hører farmors nytårstale nytårsaften, som mange andre gør - jeg har taget så meget danskhed til mig, siger hun.

Vil have mere kontrol over sit eget liv

I sine 23 år i Danmark har hun oplevet meget. Hun har været prinsesse. Rejst rundt. Mødt alverdens statsoverhoveder. Hun er blevet mor, og hun er blevet gift og skilt to gange.

I dag er hun 54 år og på vej tilbage på egne ben – til et liv uden den apanage på 2,4 millioner om året, som hun har modtaget af staten, siden hun blev skilt fra prins Joachim i 2005.

Jeg sidder et godt sted nu til at kunne sige, at jeg er blevet stærkere af mange af de ting, jeg er gået igennem i livet. Jeg er blevet et mere positivt menneske

Grevinde Alexandra

I 2020 fylder den yngste søn, prins Felix, 18 år. Og fra da er det slut med apanage. Det var en stor beslutning for grevinde Alexandra at give afkald på det, men det passer ind med det sted, hun også er i sit liv nu.

- Jeg føler virkelig, at jeg vil gerne have mere kontrol over mit liv og mere frihed til at gøre nogen af de ting, jeg har lyst til at dyrke. Og der er ikke nogen skabelon for, hvordan jeg skal leve mit liv, eller hvordan min fremtid kommer til at se ud, men jeg føler, at jeg er herre over mit eget liv, og jeg har en større mulighed for at gøre flere af de andre ting, jeg har haft lyst til, siger hun om beslutningen.

Hun er spændt på, hvordan forandringen i hendes liv uden apanage kommer til at gå. Men hun glæder sig.

- Jeg synes, at jeg er godt rustet. Jeg har nogle ideer, tanker og ønsker, som jeg har lyst til at folde ud, siger Alexandra, der dog ikke vil afsløre nogen af dem endnu.

Se, grevinde Alexandra tale om timingen af sin bog

Børnene = lykke

Hun er glad for den erfaring, der kommer med alderen, for selv om hun, som hun selv siger, troede hun vidste alt som 20-årig og 30-årig, så er livserfaringen og visdommen kommet med alderen.

- Jeg sidder et godt sted nu til at kunne sige, at jeg er blevet stærkere af mange af de ting, jeg er gået igennem i livet. Jeg er blevet et mere positivt menneske. Jeg synes, at lykke kommer inde fra en selv. Jeg synes ikke, at vi kan påføre andre skylden for, at vi ikke er lykkelige. Der kan være situationer udefra, sygdom og andre ting, men i bund og grund skal vi sørge for vores egen lykke. Så når man er herre over sin egen hverdag, så godt man nu kan styre sin egen fremtid, så giver det mig ro i sjælen.

Uagtet, hvad hendes fremtidige arbejde bliver, vil hendes børn dog altid være det vigtigste.

- For mig er den største opgave, at mine børn ikke bare har det godt, men at de har det VIRKELIG godt. Og at jeg kan tøffe dem ud i den store verden som fornuftige selvstændige verdensborgere med en sund del selvtillid, hvor de kan skabe deres egne liv, men altid vide, at jeg er der for dem. Det er det punkt, hvor jeg føler, jeg bevæger mig godt derhenad, og det giver mig en form for stolthed – og lykke!

I aften kan du i 21 Søndag på DR1 kl. 21.00 følge med Alexandra på research til hendes nye bog "Mit lykkelige land" og se interviewet med hende.

 • Grevinde Alexandra af Frederiksborg
 • Født 30. juni 1964 i Hong Kong som Alexandra Christina Manley
 • Arbejdede i Hong Kong blandt andet som børsmægler og vicedirektør i GT Management.
 • Mødte prins Joachim i Hong Kong i 1994.
 • Parret blev gift den 18. november 1995, hvor hun blev til prinsesse Alexandra af Danmark.
 • Hun og prins Joachim blev separeret i 2004 og skilt i 2005.
 • Sammen med prins Joachim har hun børnene prins Nikolai (1999) og prins Felix (2002).
 • Hun blev gift med fotograf Martin Jørgensen 3. marts 2007. Parret blev skilt i september 2015.
 • I sommeren 2017 oplyste grevinden, at hun fra den 22. juli 2020 frasiger sig den livsvarige ydelse på 2,4 millioner kroner om året, hun ellers har lovkrav på. Det sker samtidig med, at prins Felix fylder 18.
 • Medlem af bestyrelsen i Ferring Pharmaceuticals.
 • Hun har haft og har fortsat flere protektorater som for eksempel Dansk Blindesamfund, Dyrefondet og Randers Regnskov.