Grevinde Alexandra: Jeg har lært at elske mig selv

21 Søndag har interviewet grevinde Alexandra i anledning af hendes nye bog. Her ser hun tilbage på sit liv som almindelig forretningskvinde, som prinsesse, som mor og som dansker.

(Foto: © Bardur Thomsen, dr)

Nok er hun født og opvokset i Hongkong. Nok er hun ud af en familie med europæiske og asiatiske rødder.

Nok taler hun både engelsk, fransk og tysk og forstår italiensk og japansk.

Men grevinde Alexandra bor i København. Hendes sønner er danske. Hun taler dansk.

- Jeg har taget så meget danskhed til mig. Altså jeg er inkarneret dansker, understreger hun.

Derfor har hun skrevet en bog med den korte titel ”Mit lykkelige land”.

I bogen, der udkommer på tirsdag, rejser hun rundt i sit fædreland og undersøger, hvorfor danskerne igen og igen bliver kaldt nogle af verdens lykkeligste.

Det er samtidig også en rejse i Alexandras eget liv og en fortælling om, hvordan hun blev prinsesse og mor, og hvad det hele har betydet for hendes eget liv – og hendes egen lykke.

- Bogen er ikke en opskrift på lykke, men jeg har rejst landet rundt og prøvet at finde de punkter, hvor jeg synes, jeg kunne lære noget og qua, at jeg har lært noget af det og kan give det videre til andre.

- Om jeg har fundet lykken? Ja, det er jeg. Jeg har lært i livet at elske mig selv. Jeg har lært, at man skal give plads til, at man også kan lave fejl, men at man lærer af det og kommer videre. Det har jeg gjort, og jeg står stærkere af det. Jeg er et godt sted, siger grevinde Alexandra.

En stor omvæltning at komme til Danmark

Gennem hele sin barndom og ungdom har hun rejst rundt med sin familie. Rejserne fortsatte ind i voksenlivet. Hendes største rejse har ubetinget været rejsen til Danmark. Fra singlepige i en finansverden i Hongkong til prinsesse af Danmark i Møgeltønder.

Selv kalder hun det sin ”livsrejse”.

Hun erkender blankt, at det var en stor omvæltning at flytte fra en pulserende millionby som Hong Kong til Møgeltønder med kilometervis af marker - og så til et stort slot.

Det eneste, hun kendte til Danmark, var Lego, Carlsberg og H.C. Andersen, og hun kendte ikke forskellen på de skandinaviske lande.

- Det med lige pludselig at komme fra en by, hvor der ikke var mørke veje, fordi der var lygter overalt, til lige pludselig at skulle køre på motorvejen fra København til Schackenborg, hvor der ikke var noget lys på motorvejen, og det blev mørkt klokken 15, samtidig med at der var en snestorm, der blæste ind på ruden, mens man kørte – alt det var noget nyt for mig.

Med brylluppet med prins Joachim fulgte en enorm popularitet - og en enorm folkegave. De 13 millioner kroner, der blev samlet ind af danskerne, gik til at få restaureret Schackenborg. Og de mange håndværkere og maskiner på slottet var ikke nogen irritation for den daværende prinsesse. Tværtimod.

- Jeg kan huske, at der var rigtig mange håndværkere på Schackenborg på et tidspunkt, så der var larm og lyd og mennesker over det hele. Men jeg følte mig virkelig tryg på det tidspunkt, fordi der var larm og aktivitet stadigvæk, griner grevinde Alexandra.

Sproget var og er vigtigt

At bo på landet lærte hende dog en del, nemlig at finde fordelene og det positive frem i noget, der var markant anderledes, end hun var vant til. Det skete blandt andet ved hjælp af skøjter.

- Altså den første mørke vinter, vi havde. Jeg købte nogle skøjter og skøjtede på isen på voldgraven, fordi hvad skulle man ellers gøre med den der is, der fyldte alle steder.

Fordi Alexandra ikke bare kom til Danmark som turist eller på et visum, der udløb to år senere, og fordi hun ikke bare kom som en almindelig kvinde til landet, men skulle være prinsesse og repræsentere et land, hun næsten ikke kendte, var det vigtigt for hende at lære noget om Danmark.

- Jeg har altid været nysgerrig for at lære nye ting, og det at lære et helt nyt land og lære en ny kultur, lære en ny historie, lære et nyt sprog, lære en ny måde at kommunikere på, lære nye venner at kende - alt det tog jeg til mig. Det var ikke kun at lære om et andet land, men jeg skulle lære, at det var mit land, siger Alexandra.

For den unge prinsesse handlede det i første omgang om at lære sproget og mestre det.

- For mig er det nøglen til at lære om et nyt land og en ny kultur - at man kan kommunikere med hinanden. Det synes jeg er noget af det vigtigste. Så det blev mit land, da jeg pludseligt kunne tale med alle, da jeg lærte om noget og tog højtiderne til mig. Altså mine børn og jeg fejrer jul som alle andre, vi pynter op til påske som mange andre. Vi hører farmors nytårstale nytårsaften, som mange andre gør - jeg har taget så meget danskhed til mig, siger hun.

Vil have mere kontrol over sit eget liv

I sine 23 år i Danmark har hun oplevet meget. Hun har været prinsesse. Rejst rundt. Mødt alverdens statsoverhoveder. Hun er blevet mor, og hun er blevet gift og skilt to gange.

I dag er hun 54 år og på vej tilbage på egne ben – til et liv uden den apanage på 2,4 millioner om året, som hun har modtaget af staten, siden hun blev skilt fra prins Joachim i 2005.

I 2020 fylder den yngste søn, prins Felix, 18 år. Og fra da er det slut med apanage. Det var en stor beslutning for grevinde Alexandra at give afkald på det, men det passer ind med det sted, hun også er i sit liv nu.

- Jeg føler virkelig, at jeg vil gerne have mere kontrol over mit liv og mere frihed til at gøre nogen af de ting, jeg har lyst til at dyrke. Og der er ikke nogen skabelon for, hvordan jeg skal leve mit liv, eller hvordan min fremtid kommer til at se ud, men jeg føler, at jeg er herre over mit eget liv, og jeg har en større mulighed for at gøre flere af de andre ting, jeg har haft lyst til, siger hun om beslutningen.

Hun er spændt på, hvordan forandringen i hendes liv uden apanage kommer til at gå. Men hun glæder sig.

- Jeg synes, at jeg er godt rustet. Jeg har nogle ideer, tanker og ønsker, som jeg har lyst til at folde ud, siger Alexandra, der dog ikke vil afsløre nogen af dem endnu.

Børnene = lykke

Hun er glad for den erfaring, der kommer med alderen, for selv om hun, som hun selv siger, troede hun vidste alt som 20-årig og 30-årig, så er livserfaringen og visdommen kommet med alderen.

- Jeg sidder et godt sted nu til at kunne sige, at jeg er blevet stærkere af mange af de ting, jeg er gået igennem i livet. Jeg er blevet et mere positivt menneske. Jeg synes, at lykke kommer inde fra en selv. Jeg synes ikke, at vi kan påføre andre skylden for, at vi ikke er lykkelige. Der kan være situationer udefra, sygdom og andre ting, men i bund og grund skal vi sørge for vores egen lykke. Så når man er herre over sin egen hverdag, så godt man nu kan styre sin egen fremtid, så giver det mig ro i sjælen.

 • Det vigtigste for grevinde Alexandra er hendes børn. Her ses hun sammen med dem til ECCO Walkathon i København i 2016. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)
 • Alexandra Manley blev til prinsesse Alexandra 18. november 1995 ved brylluppet med prins Joachim. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
 • På balkonen på Amalienborg til dronningens 56-års fødselsdag. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)
 • På besøg i Uganda (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)
 • Til OL i Atlanta 1996 (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
 • Dronning Margretes 25 års jubilæum. (Foto: © LISELOTTE SABROE, Scanpix)
 • På sommertogt med Dannebrog (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
 • Prinsesse Alexandra på vandretur i Grønland, august 1997. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)
 • Prinsesse Alexandra på Schackenborg Slot. (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)
 • I haven i Møgeltønder (Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)
 • Lilleprinsen i sin mors favn, 2. september 1999. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
 • Prinsesse Alexandra, prins Joachim, Alexandras søster, Nicola, og forældre, Christa og Richard. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)
 • Dronning Margrethe blev fejret af Tivoli i anledning af sin 60-års fødselsdag. Her ses prinsesse Alexandra og prins Henrik i et muntert øjeblik på balkonen. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)
 • Prins Nikolai får en bolle af mor prinsesse Alexandra under indvielsen af den nyrenoverede Schackenborg Slotskro i 2001. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Scanpix)
 • Prinsesse Alexandra med sin lille fire dage gamle prins Felix og farmand Prins Joachim, da de forlod Rigshospitalet fredag d. 26. juli 2002. (Foto: © JEANNE kORNUM, Scanpix)
 • 2003: Prinsesse Alexandra og prins Nikolai sammen med prins Felix på sommerferie på bedsteforældrenes slot Chateax de Caix i SydFrankrig. (Foto: © Jørgen jessen, Scanpix)
 • Prins Joachim, prinsesse Alexandra og prinsesse Benedikte under vielsen i Vor Frue Kirke d. 14. maj 2004 ved kronprins Frederik og Mary Elizabeth Donaldsons bryllup. (Foto: © BJARKE ØRSTED, Scanpix)
 • Et udvalg af avisforsider d. 17. september 2004 efter offentliggørelsen af skilsmissen imellem prins Joachim og prinsesse Alexandra. (Foto: © ALLAN LUNDGREN, Scanpix)
 • Prinsesse Alexandra åbner 'Spejlet' hos foreningen Børns Vilkår i København kort efter meddelelsen om skilsmissen. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
 • 2005: Prinsesse Alexandra hilser på en dykker i Oceanariet i Nordsømuseet i Hirtshals. (Foto: © Ernst van norde, Scanpix)
 • Prinsesse Alexandra ankommer til festforestilling på Det Kongelige Teater. i anledning af det norske kongepars besøg i Danmark. (Foto: © CLAUS BECH ANDERSEN, Scanpix)
 • Prinsesse Alexandra forlader Christiansborg Slotskirke 2006 sammen med sønnerne prins Felix og prins Nikolai i anledning af prins Christians barnedåb. (Foto: © kristian Juul Pedersen, Scanpix)
 • 2006: Prinsesse Alexandra deltager i den internationale landminedag arrangeret af foreningen Danmark Mod Landminer. Her ses prinsessen sammen med kunstneren Maja Lisa Engelhardt efter afsløringen af kunstværket, der blev afsløret vendt på hovedet. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
 • 2007: Grevinde Alexandra sammen med sin nye mand Martin Jørgensen og prins Nikolai. Parret blev gift i Øster Egede Kirke og bryllupsfesten blev holdt i herregården Jomfruens Egede. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
 • 2007: Grevinde Alexandra og hendes mand Martin Jørgensen deltager i Walkathon, sammen med de to prinser Nikolai og Felix. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)
 • Grevinde Alexandra. (Foto: © Claus bech, Scanpix)
 • Protektor grevinde Alexandra, Dyrefondets formand Ghita Nørby og unavngiven hund præsenterer Dyrefondets nye undervisningsbog "Emil besøger Julie og dyrevennerne" ved et arrangement på Nyboder Skole i København i 2009. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)
 • 2009: Her hilser Dronning Margrethe på grevinde Alexandra og hendes mand Martin Jørgensen. I baggrunden prins Henrik. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)
 • 2009: Prins Felix' første skoledag mandag d. 17. august. Hans ledsages til Krebs Skole på Østerbro i København af mor, Grevinde Alexandra, far, Prins Joachim og papfar, Martin Jørgensen (th). (Foto: © Claus bech, Scanpix)
 • 2013: Prins Nikolai blev konfirmeret i Fredensborg Slotskirke, lørdag d. 18. maj. Efterfølgende var der frokost på Fredensborg Slot, hvor den nærmeste familie stillede op til et foto. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)
 • 2014: Landsforeningen Spædbarnsdød udgiver en omsorgsæske, der skal hjælpe forældre, der mister et spædbarn. Grevinde Alexandra overrækker materialet på Riget. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)
 • Søndag d. 20. september 2015 blev der afholdt Ecco Walkathon i København. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)
 • 2016: Grevinde Alexandra meddeler, at hun stopper som protektor for organisationen Unicef. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)
 • Grevinde Alexandra var tæt på sin tidligere svigerfar, prins Henrik, og også med til bisættelsen af prinsen i februar 2018. (Foto: © søRen Bidstrup, Scanpix)
 • Gallataffel på Christiansborg Slot i anledning af H. K. H. Kronprinsens 50-års fødselsdag den 26. maj 2018. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)
 • Grevinde Alexandra har sønnerne prins Nikolai (th) og prins Felix med da Galleri Plus Arts på Frederiksberg afslører nyt portræt af grevinden tirsdag den 15. maj 2018. Kunstneren bag maleriet er Lill-Marlen Elnegaard. . (Foto: © PETER HAUERBACH, Scanpix)
1 / 36

Uagtet, hvad hendes fremtidige arbejde bliver, vil hendes børn dog altid være det vigtigste.

- For mig er den største opgave, at mine børn ikke bare har det godt, men at de har det VIRKELIG godt. Og at jeg kan tøffe dem ud i den store verden som fornuftige selvstændige verdensborgere med en sund del selvtillid, hvor de kan skabe deres egne liv, men altid vide, at jeg er der for dem. Det er det punkt, hvor jeg føler, jeg bevæger mig godt derhenad, og det giver mig en form for stolthed – og lykke!

I aften kan du i 21 Søndag på DR1 kl. 21.00 følge med Alexandra på research til hendes nye bog "Mit lykkelige land" og se interviewet med hende.

 • Grevinde Alexandra af Frederiksborg

 • Født 30. juni 1964 i Hong Kong som Alexandra Christina Manley

 • Arbejdede i Hong Kong blandt andet som børsmægler og vicedirektør i GT Management.

 • Mødte prins Joachim i Hong Kong i 1994.

 • Parret blev gift den 18. november 1995, hvor hun blev til prinsesse Alexandra af Danmark.

 • Hun og prins Joachim blev separeret i 2004 og skilt i 2005.

 • Sammen med prins Joachim har hun børnene prins Nikolai (1999) og prins Felix (2002).

 • Hun blev gift med fotograf Martin Jørgensen 3. marts 2007. Parret blev skilt i september 2015.

 • I sommeren 2017 oplyste grevinden, at hun fra den 22. juli 2020 frasiger sig den livsvarige ydelse på 2,4 millioner kroner om året, hun ellers har lovkrav på. Det sker samtidig med, at prins Felix fylder 18.

 • Medlem af bestyrelsen i Ferring Pharmaceuticals.

 • Hun har haft og har fortsat flere protektorater som for eksempel Dansk Blindesamfund, Dyrefondet og Randers Regnskov.