Gribskov sparer millioner med OpenOffice

Gribskov Kommune har i løbet af de sidste tre år sparet fem millioner ved at skifte Microsoft Office ud med OpenOffice

Gribskov Kommune har ikke haft behov for at holde særlige medarbejderkurser i de nye produkter. (Foto: © Asger Ellekrog)

Siden kommunesammenlægningen i 2007 har Gribskov Kommune brugt OpenOffice på skolernes computere og i administrationen.

Og omlægningen har ifølge kommunen givet dem en foreløbig besparelse på fem millioner kroner.

- Da Gribskov Kommune i 2007 blev dannet af Græsted-Gilleleje og Helsinge kommuner, brugte den ene kommune Microsoft-software, den anden gjorde ikke. Vi sparede cirka to millioner kroner ved ikke at anskaffe Microsoft-software, og vi sparer 750.000 til en million kroner om året ved ikke at forny licensaftalen, siger kommunens it-chef, Michel van der Linde, til business.dk

Microsoft eksisterer dog stadig i kommunens økonomiafdeling. Her har 13 ansatte fortsat installeret Microsoft Office.

Uproblematisk skifte

Men alle andre brugere i skoler og administration anvender kun OpenOffice, og det har ifølge Michael van der Linde ikke givet nævneværdige problemer:

- Der er selvfølgelig nogle områder, hvor markedet ikke tilbyder, at man kan anvende forskellige dokumentformater. Det har taget lidt tid at få leverandørerne til at ændre politik. Men vi har for eksempel kontrakt med KMD om, at de skal levere den Office-pakke, som vi bruger, siger han til business.dk

KMD (tidligere Kommunedata) står bag hovedparten af de fælleskommunale it-systemer. De har tidligere kun fungeret med Microsoft Office, men nu kan data fra KMD-systemerne også bruges i OpenOffice.

De mange sparede millioner kommer ikke kun kommunekassen til gode. Nogle af pengene er blevet sat af til at udvikle OpenOffice.

Et af de tiltag, som Gribskov Kommune medfinansierer, er udviklingen af en bedre dansk synonymordbog.