Grimhøj-moskéens formand: Selvfølgelig holder vi med Islamisk Stat

En ny DR-dokumentar viser, at ledelsen for den omstridte moské på Grimhøjvej i Aarhus ikke er færdig med at fremsætte kontroversielle udtalelser.

Moskéen på Grimhøjvej 7 i Aarhus-forstaden Gellerup er i medierne kendt som et arnested for radikaliserede unge muslimer. Flere østjyske unge, der har haft sin gang i moskéen, har således været i Syrien for at kæmpe.

Og nu gør moskeen sig igen bemærket.

I dokumentaren 'Den Fordømte Moské', som vises på DR1 tirsdag kl. 20.30, erklærer moskeens formand, Oussama El Saadi, at han hepper på Islamisk Stat.

- Jeg håber, at IS vinder, og at vi en dag har en islamisk stat i verden, siger han.

I vil gerne have, at Islamisk Stat vinder konflikten?

- Ja, selvfølgelig.

Når den vestlige verden har erklæret IS krig, så er det ikke en krig mod terror, men mod hele den muslimske verden, mener Oussama. Derfor gør det også ondt, når den danske stat er i krig mod folk i Mellemøsten, siger han.

Nogle forstår islam på "meget højt niveau"

Moskéens ledelse har hele tiden nægtet, at der sker en radikalisering af unge muslimer og en rekruttering af hellige krigere i deres lokaler.

Samtidig peger Østjyllands Politi på, at 22 ud af 27 unge aarhusianere, som er rejst til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen, har haft deres gang i Grimhøj-moskéen. Men Oussama El Saadi holder fast.

Er de radikaliserede unge velkomne i moskéen?

- Dem kender vi ikke. Vi ved ikke, hvem de er, siger Oussama El Saadi.

I ved godt, at nogen er mere radikaliserede end andre.

- Vi ved, at der er nogle, der forstår islam på et meget højt niveau, men det betyder ikke, at de er radikale, fastholder formanden.

Bestyrelsesformand tager afstand fra demokrati

I dokumentaren medvirker også Youssef Loubani, som er bestyrelsesmedlem i Grimhøjmoskéen, hvis menighed består af omkring 700 personer.

De fleste af dem bekender sig til salafisme, som er en ortodoks udgave af islam - de bruger først og fremmest moskéen til at bede i, men de bruger den også til religiøse studier og sprogundervisning.

Youssef Loubani fortæller blandt andet, at han tager stor afstand fra demokrati.

- Jeg kan sagtens være integreret, selvom jeg ikke går ind for demokrati. Det er mit valg. Man kan sagtens leve her som muslim, uden at man ligefrem skal begynde og stemme om ting, som man ved ikke gavner muslimerne i Danmark, siger han.

Han forstår godt, hvorfor nogle af de danske unge muslimer vælger den væbnede kamp mod lokale regeringshære.

- Styret stormede folks hjem og voldtog kvinderne. Jeg har forståelse for, at folk tager ud og kæmper, det har jeg, siger han, men understreger, at han kun synes, man skal rejse til Syrien for at udføre humanitært arbejde.

Dansk Syrien-kriger er en helt

En af de unge danskere, der har meldt sig under fanerne for Islamisk Stat, er den danske konvertit Victor Kristensen. Ifølge ubekræftede oplysninger udførte han et selvmordsangreb i Irak, hvor flere personer blev dræbt.

Oussama El Sadi har tidligere kaldt Victor Kristensen for en helt, og det gentager han i dokumentaren.

- Jeg bruger mine rettigheder til ytringsfrihed til at sige min holdning. Og jeg synes, at hvis han gjorde det for sin tro og for Allahs skyld, så er han en martyr og en helt, siger han.

- Det er hans valg.

Flere politikere har set dokumentaren, inden dens premiere tirsdag aften, og det har fået blandt andre Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, Socialdemokraternes Trine Bramsen og Venstres Inger Støjberg til at tage skarp afstand fra moskéformandens udtalelser.

På det seneste har mange krævet moskéen lukket, fordi de mener, at de unge i menigheden bliver radikaliserede. Det gælder blandt andre Liberal Alliance og De Konservative.