Grimhøjmoské om ekstremistliste: Den vil ikke ramme os

De imamer, der kommer i Grimhøjmoskéen, prædiker ikke had, lyder det fra formanden.

Selvom formanden i Grimhøjmoskéen bakker op om forslaget, kan han godt frygte, at listen får konsekvenser for ytringsfriheden og muslimers frihedsfølelse. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Regeringens forslag om at oprette såkaldte ekstremistlister, der skal forhindre religiøse forkyndere i at rejse ind i Danmark, vil ikke få nogen betydning for Grimhøjmoskeen i Aarhus.

Sådan lyder meldingen fra moskeens formand Oussama El Saadi. Han afviser, at der er hadprædikanter i moskeen, som har ytret antidemokratiske holdninger.

- Vi kalder aldrig til had. Vi får flere gange gæsteimamer fra udlandet, men der er ikke nogen af dem, der prædiker had. Vi laver ikke noget, der er imod reglerne, siger han.

Moskeen har fra tid til anden haft besøg af imamer, der kunne falde ind i den kategori af udenlandske imamer, som regeringen nu vil forhindre i at rejse ind i Danmark. Det mener, udlændingeminister Inger Støjberg (V).

- Vi ved jo, at blandt andet Grimhøjmoskéen, men også andre moskeer i Danmark, har inviteret typer til hertil, der billiger terror. De her typer skal ikke imødegås med dialog, siger hun.

Den udmelding giver formanden for moskéen ikke meget for. Dog støtter han regeringens ønske om at stoppe hadprædikanter.

- Vi er imod alt slags had. Hvis en imam prædiker had og spreder had i samfundet, så vil vi ikke acceptere det. Så hvis planen med listen er at gøre noget ved det, så er det fint, siger han og pointerer, at det er meget vigtigt, at der også er et fokus på hadprædikanter, der ikke er muslimer.

Men selvom listen, ifølge Grimhøjmoskéen, ikke umiddelbart får betydning, så frygter Oussama El Saadi, at den kan få konsekvenser for ytringsfriheden og muslimers frihedsfølelse.

- Jeg kan være bange for, at vi mister vores rettigheder. Og det er ikke kun os som muslimer, men også andre. Når der bliver lavet stramninger af loven, betyder det, at vi er på vej til at miste vores rettigheder og ytringsfrihed, siger han.

Sagen kort

  • Ifølge Jyllands-Posten skal udenlandske imamer og andre religiøse forkyndere, der eksempelvis har billiget terror eller ytret antidemokratiske holdninger, i fremtiden sættes på en offentlig liste, nægtes visum og afvises ved grænsen.

  • Listen skal udfærdiges af Udlændingestyrelsen på baggrund af tilgængelige oplysninger fra internettet samt dansk og udenlandsk politi.

  • Listen skal kun gælde for personer, der ikke er borgere i EU. Herudover foreslår regeringen en hemmelig observationsliste for religiøse forkyndere, der er EU-borgere, og som myndighederne ønsker at føre et skærpet tilsyn med.