Grindehvaler skyld i sukkersyge

Skal man undgå type 2-diabetes, så skal man også undgå forurening. Ny dansk forskning med grindehvaler peger nu på at sukkersyge ikke kun skyldes usund levevis.

Skal man undgå type 2-diabetes, så skal man også undgå forurening. Ny dansk forskning med grindehvaler peger nu på at sukkersyge ikke kun skyldes usund levevis. (Foto: ahisgett © ahisgett)

Skal man undgå type 2-diabetes, så skal man også undgå forurening. Ny dansk forskning med grindehvaler peger nu på at gammelmandssukkersyge ikke kun skyldes usund levevis - det kan også skyldes giftstoffer i miljøet.

Og at det viser sig, at forurening spiller en vigtig rolle for om man udvikler type 2-diabetes, det kommer til at få betydning for hvordan vi i fremtiden skal forebygge diabetes. Det fortæller professor i miljømedicin fra Syddansk universitet, Phillipe Grandjean:

Det er ikke patientens skyld

- Den traditionelle forebyggelse har skudt skylden på patienten, fordi patienten har spist forkert og ikke motioneret nok, men det er altså ikke hele forklaringen for det drejer sig også om forureningsstoffer som man mere eller mindre uforskyldt for ind i kroppen, siger Phillipe Grandjean.

Phillipe Grandjean har netop afsluttet undersøgelser på Færøerne med personer, der igennem et helt liv har spist meget grindehval, og det viser en klar sammenhæng mellem forurening og udviklingen af type 2-diabetes.

Grindehvaler ophober nemlig store mængder giftstoffer fra verdenshavene, og på Færøerne fraråder myndighederne nu at man overhovedet spiser grindehval.

- Vores studie viser, at der er en øget risiko for at man får type 2-diabetes, hvis man igennem et helt liv har spist meget grindehval, siger Phillipe Grandjean.

Phillipe Grandjeans nye undersøgelser er endnu ikke offentligjort, men han forventer at det sker i løbet af et par uger i det ansete tidsskrift Epidemiology. 6 % af den danske befolkning lider lige nu af diabetes, og det tal forventer Phillipe Grandjean vil blive fordoblet i løbet af de næste 10 år.