Griseblod og hagekors: Danske muslimer vil have styr på moske-hærværk

Den seneste uges brandattentater mod to svenske moskeer får nu danske muslimer til at sætte ekstra fokus på, at der også begås hærværk mod moskeer i Danmark.

Der er brug for at tage hærværk mod danske moskeer alvorligt, mener Imran Shah, talsmand for Islamisk Trossamfund. (© DR)

Hidtil er politiet ikke altid blevet inddraget, når en dansk moske eksempelvis har fået knust en rude eller er blevet strintet til med griseblod.

Men efter endnu en svensk moske natten til mandag blev stukket i brand, skal der styr på hærværk mod danske moskeer, lyder det fra Islamisk Trossamfund i Danmark.

Her vil man fremover sørge for at politianmelde og føre statistik over hærværk.

- Vi bliver nødt til at få nogle tal for i hvilken skala, danske muslimer bliver udsat. Det kan skabe et billede af, at det er noget man skal tage lidt mere seriøst, fortæller talsmand for Islamisk Trossamfund i Danmark, Imran Shah.

Grisehoveder og ildspåsættelse

Der findes ikke et præcist tal for, hvor ofte danske moskeer bliver udsat for hærværk.

Men Brian Arly Jacobsen, religionssociolog og adjunkt på Københavns Universitet, vurderer ligesom Imran Shah, at moskeer i Danmark bliver angrebet flere gange om året.

Blandt andet, fortæller han, er der eksempler på moskeer, der er blevet spraymalet med hagekors eller slagord som "white power", skændet med grisehoveder og sågar forsøgt antændt.

Vigtigt at anmelde

- Jeg kan kun opfordre til, at man går til politiet med den her slags sager. For hvis ikke politiet har kendskab til det, så får samfundet generelt heller ikke noget indtryk af, hvilket omfang de her gerninger har, siger Brian Arly Jacobsen.

Ifølge PET's seneste rapport om hadforbrydelser mod personer i Danmark bliver de fleste religiøst motiverede forbrydelser begået mod muslimer og jøder.

Langt størstedelen af de racistisk motiverede forbrydelser er begået af etniske danskere mod personer med anden etnisk baggrund end dansk.