Grønlændere til Frederiksen: ’Sig til Trump, at han skal holde sig væk’

Mette Frederiksen er i dag på sit første besøg i Grønland som statsminister.

Grønlændere vil have statsministeren til at give den amerikanske præsident klar besked. Han kan ikke købe Grønland, heller ikke Upernavik, som ses her på billedet. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Her til eftermiddag landede statsminister Mette Frederiksen i Nuuk, hvor hun de kommende dage skal mødes med grønlandske politikere, organisationer og borgere for at drøfte Danmarks forhold til Grønland.

Den officielle dagsorden er at få gang i et godt samarbejde mellem den nye danske regering og selvstyret. Men det er næppe gået hen over hovedet på deltagerne, at USA’s præsident, Donald J. Trump, har luftet tanker om at købe Grønland, her to uger før han besøger København.

DR har derfor spurgt beboere i den grønlandske hovedstad, hvad Mette Frederiksens budskab til Trump bør være.

Knud Peter Mortensen

Knud Peter Mortensen

- Det er en dårlig idé. Vi er en del af kongeriget, vi er jo danskere og hører under Danmark, så man burde slet ikke kunne tænke, at man kan købe Grønland. Det er en stor joke, synes jeg.

Jakobine Kleist

Jakobine Kleist

- Hun skal sige, at han bare kan holde sig væk fra Grønland. Han er lidt mærkelig.

- Grønlands og Danmarks forhold skal bevares på den måde, det er nu. Hvis Trump blander sig, bliver det helt militærbaseagtigt. Det har jeg ikke lyst til. Jeg vil gerne have Grønland, som det er.

Kristine Sørensen

Kristine Sørensen

- Jeg tror bare, at hun skal sige velkommen, og så taler vi ikke mere om at købe Grønland. Jeg tror simpelthen, der er en dårlig joke, så jeg kan desværre ikke tage ham seriøst. Grønlænderne har det nok ok, som de har det nu.

Henrik Winum

Henrik Winum

- Det er helt til grin, der er ikke noget land, der er til salg. Om man er Grønlands landsstyreformand eller USA’s præsident, kan man ikke bare købe et andet land.

Ina Winum

Ina Winum

- Selvfølgelig kan Grønland ikke købes. Vi er under Danmark, og det skal vi altid være.