Grønland betalte Lykketofts bryllupsreception

Det grønlandske hjemmestyre betalte regningen for reception og frokost, da Mogens Lykketoft blev gift i 2005.

Mogens Lykketoft vil ikke tage stilling til, om det er forkert, at skatteyderne måtte betale hans bryllupsreception. (© Mogens Lykketoft)

Den 25. juli 2005 sagde Mogens Lykketoft og hans brud Mette Holm ja til hinanden i fåreholderbygden Qassiarsuk i Sydgrønland.

Det var parrets ven, præst og daværende formand for landstinget, Jonathan Motzfeldt, som viede dem. Og han inviterede derefter på snitter, kaffe og te ved en reception for bygdens cirka 50 indbyggere. Regningen lød på 4500 kroner og blev sendt til skatteborgerne.

Bad kun om vielsen

- Vi bad om en vielse, og har ikke bedt om noget som helst andet. Vi var overraskede og glade over, at der var en reception, og vi har ikke haft nogen som helst del i planlægningen af det eller diskuteret, hvem der betalte regningen ved det beskedne arrangement, siger Mogens Lykketoft til P1 Orientering.

Oplysningerne er kommet frem, fordi grønlandske medier har gravet i politikeres brug af offentlige midler. Her har man også fundet en regning fra en frokost dagen efter brylluppet, hvor Jonathan Motzfeldt inviterede brudeparret og nogle venner på mad. De 3500 kroner blev også betalt af hjemmestyret.

Grønlænderne må selv diskutere, om det er fair

- Jeg deltog i en frokost, og Jonathan betalte regningen. Hvor den er sendt hen, det må de diskutere oppe i Grønland, siger den tidligere finansminister Mogens Lykketoft.

Han ønsker ikke at kommentere, om det er rimeligt, at politikere bruger skattekroner på private middage og fester.

- Det må grønlænderne selv diskutere. Det kommer an på, hvilke regler og aftaler de har på Grønland. Det må være op til hjemmestyret, siger han.

Grønlændere betalte julelam og bryllupsfest

Der er valg til Landstinget på næste tirsdag, og her er et af de helt store emner netop misbrug af offentlige midler.

Avisen AG har fremlagt flere bilag, der dokumenterer, at det er en fastgroet del af den grønlandske politiske kultur, at folkevalgte kræver dækning for udgifter, der ville kunne fælde politikere i Danmark.

Blandt andet har den tidligere landstingsformand og nuværende landstingsmedlem Jonathan Motzfeldt brugt knap 10.000 kroner på at fejre sin og konens ti-års bryllupsdag. Og skatteyderne har også betalt regningen på 2100 kroner for nogle julelam han forærede to familiemedlemmer samt flyveture til venner og bekendte til og fra Grønland.

Facebook
Twitter