Grønland håber på undskyldning

Minister i selvstyret: Officiel dansk undskyldning vil have stor værdi for alle de grønlandske familier, der blev ofre for forfejlede politiske dispositioner.

Filmen Eksperimentet er bygget på Tine Brylds bog I den bedste mening. (Foto: © Christian Geisn, Sandrew Metronome)

Grønlands socialminister, Maliina Abelsen, siger, det vil være "kærkomment", at den danske regering giver den grønlandske befolkning en undskyldning.

Den bør efter hendes opfattelse ikke kun omfatte tvangsflytningen af de 22 børn, som skildres i den nye danske spillefilm Eksperimentet, der er lavet med afsæt i Tine Brylds genoptrykke bog I den bedste mening.

Forfejlet politik

- Mange andre grønlandske børn og deres familier har været udsat for noget lignende og måttet leve med forfærdelige konsekvenser af en forfejlet politik, siger Maliina Abelsen til Ritzau.

Hun hæfter sig ved, at Flemming Møller, Venstres grønlandsordfører, har afvist en officiel undskyldning.

Ordføreren siger til netavisen Sermitsiaq.gl, at hvad man gjorde over for de grønlandske børn ikke var moralsk angribeligt ud fra den viden, myndighederne havde i begyndelsen af 1950'erne.

Den holdning er Maliina Abelsen ikke enig i.

Målet må være forsoning

- Men det koster ikke noget at sige undskyld andet end mod. At det mest vil være en moralsk gestus, er også en del af pointen. Jeg synes, at det ville være kæmpestort og betyde rigtigt meget for dem, der har været gennem disse ting, hvis den danske regering gav dem alle en officiel undskyldning, mener ministeren.

Maliina Abelsen finder, at målet må være forsoning og finder debatten meget vigtig for det grønlandske og det danske folks fælles historie.

- Med indførelsen af selvstyret føler vi, at vi i højere grad end tidligere kan tage debatten som ligeværdig partner. For alle de mange i Grønland, der sidder med ufortalte historier fra en mørk og ikke særlig fjern fortid, er det afgørende at få belyst, hvad det var, der skete, ikke kun med de 22 børn og deres familier, som lige nu er i fokus, slutter den grønlandske minister.