Grønland har kun to søkabler til kritisk infrastruktur: 'Det er alt for sårbart'

Grønlands regeringsparti vil have Forsvaret til at betale for nyt kabel, som sikrer kommunikationen til og fra landet.

Tusass-direktør Kristian Reinert Davidsen, statsminister Mette Frederiksen (S), Naalakkersuisut-formand Muté B. Egede og Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, var i går på besøg i Godthåbsfjorden for at besigtige Grønlands skrøbelige infrastruktur. (© Tusass/Free)

I Grønland er der på nuværende tidspunkt kun to søkabler til og fra Grønland.

Hvis de sættes ud af spil, så sættes Grønlands digitale infrastruktur grundlæggende ud af spil, og det er alt for sårbart, mener administrerende direktør for Grønlands nationale teleleverandør, Tusass, Kristian Reinert Davidsen.

- Grønland er et land, som arealmæssigt kan sammenlignes med Europa, men der bor kun 56.000 mennesker. Landet er koblet op med to søkabler. Det betyder, at vi er meget sårbare over for søkabelbrud, siger han.

Han havde var i går statsminister Mette Frederiksen (S), Færøernes lagmand, Aksel V. Johannesen, og formanden for Naalakkersuisut, Muté B. Egede, på besøg på et telesite på et fjeld midt i Godthåbsfjorden.

Her kunne de tre regeringsledere ved selvsyn se de kritiske forhold for infrastrukturen i Grønland.

Havbunden skal kortlægges

Tusass er eneansvarlig for etableringen og driften af hele tele- og internetinfrastrukturen i Grønland, hvilket foregår via søkabelsystemer, satellit og radiokæder.

Netop fordi den grønlandske infrastruktur er så skrøbelig, skal havbunden langs den grønlandske vestkyst kortlægges i løbet af sommeren.

Kortlægningen er første skridt på vejen mod etableringen af et nyt søkabel.

- Med kortlægningen skal vi finde ud af, hvor vi kan lægge et søkabel op langs kysten, så vi kan gøre strukturen mere robust og dermed blive mere modstandsdygtige, hvis der sker et brud, siger Kristian Reinert Davidsen.

- Samtidig vil det med tiden være muligt at forlænge det her kabel og dække flere byer på vestkysten, tilføjer han.

Vil have forsvaret til at betale nyt kabel

I december sidste år tildelte EU-Kommissionen Tusass 66 millioner kroner til at gennemføre havbundsundersøgelserne.

Aaja Chemnitz, medlem af Folketinget for det grønlandske regeringsparti, IA, mener, at den digitale infrastruktur i Grønland er så skrøbelig, at Forsvaret bør finansiere det nye søkabel.

Hun mener derfor, at kablet bør indgå i forsvarsforligsforhandlingerne.

- For at bevare forsyningssikkerhed og beskytte vores kritiske infrastruktur her i Grønland, så bør Forsvaret som del af forsvarsforliget betale for et ekstra søkabel, siger hun ifølge mediet Ingeniøren.

Gårsdagens besøg på telesitet i Godthåbsfjorden fandt sted i forbindelse med, at Mette Frederiksen, Aksel V. Johannesen og Muté B. Egede var samlet i Grønland til rigsmøde, hvor de drøftede emner af fælles interesse i rigsfællesskabet.