I dag lander en række danske toppolitikere i Grønland – blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).
I den grønlandske hovedstad, Nuuk, skal den danske regering deltage i møder med deres grønlandske og færøske kollegaer, hvor en række emner skal vendes.
Og møderne bliver ikke blot en hyggelig omgang kaffemik. For forholdet mellem Grønland og Danmark er anspændt efter en række sager, som har skabt vrede hos grønlænderne.
Forud for mødet har man fra grønlandsk side slået fast, at blandt andet beslutningen om at udnævne endnu en dansker som arktisk ambassadør skal på dagsordenen ved møderne.
For i Grønland mener man, at den arktiske ambassadør skal være grønlænder - og ikke dansker.
Aaja Chemnitz, der er medlem af Folketinget for regeringspartiet Inuit Ataqatigiit (IA), har en forventning om, at beslutningen om udpegelsen bliver gjort om.
Hør Aaja Chemnitz svare på, om hun regner med, at beslutningen fra dansk side bliver lavet om:
- Når en arktisk ambassadør kommer hertil og er dansk udpeget, så vil det være en person, som der ikke er noget legitimitet omkring. Det vil være en person, man ikke anerkender fra Grønlands side. Og det vil jo være et kæmpestort problem, siger hun.
- Det er et vigtigt krav samlet set fra Grønlands side, og derfor vil det være et ufravigeligt krav, som man også kan forvente i de kommende år fra grønlandsk side.
Aaja Chemnitz kalder ambassadør-spørgsmålet for den måske allervigtigste sag, som grønlænderne ønsker at diskutere med den danske regering. Desuden er der ifølge hende også opbakning til ønsket hos andre grønlandske partier.
- I rigsfællesskabet er det Grønland, der skaber en legitimitet i forhold til, at vi er en del af Arktis. Derfor skal den arktiske ambassadør selvfølgelig være en person, der kommer fra Grønland, siger hun.
Femte danske ambassadør i træk
Den grønlandske vrede over udnævnelsen af endnu en dansker som arktisk ambassadør blussede op i marts, da Udenrigsministeriet pegede på Danmarks nuværende ambassadør i Sydafrika, Tobias Elling Rehfeld, som den kommende arktiske ambassadør.
Han vil blive den femte dansker i træk på posten, siden den blev oprettet i 2012. Efter planen skal han begynde sit nye job i efteråret. Men beslutningen er man altså langt fra tilfreds med i Grønland.
- Vi vil gerne have et opgør med de traditioner og rutiner, man fra dansk side har været vant til at forholde sig til Grønland med, siger Aaja Chemnitz.
- Det er et udtryk for en ny tid, hvor Grønland forventer at blive inddraget mere i beslutninger, der handler om os.
Bliver der fra dansk side ikke lyttet til det grønlandske ønske på de næste dages møder, så vil forholdet mellem de to lande fremover blive mere "konfliktfyldt", siger Aaja Chemnitz.
- Man kan enten vælge en vej, der hedder, at der skal to til tango eller to til en boksekamp. Jeg tror, at det vigtigt fra dansk side, at man virkelig gør sig nogle overvejelser om, hvorvidt man vil det gode samarbejde med Grønland eller ej.
Flere sager har skabt vrede i Grønland
Den danske regerings besøg i Nuuk kommer i kølvandet på en kraftig kritik fra landsstyreformand Múte B. Egede. I slutningen af maj sagde han i et interview i Politiken, at Danmark ikke respekterer Grønland.
Det skete blandt andet med henvisning til udpegelsen af den nye arktiske ambassadør.
Men også den såkaldte spiralsag og historien om den grønlandske politiker Aki-Matilda Høegh-Dam, der i sidste måned insisterede på at tale grønlandsk i Folketingssalen, har vakt vrede i Grønland.
Lars Løkke Rasmussen har ikke haft mulighed for at stille op til interview til DR. Tidligere har han dog i Berlingske åbnet for, at man i fremtiden muligvis kan gøre tingene anderledes i forhold til den artiske ambassadør.
Spørger man Martin Marcussen, der er professor i statskundskab ved Københavns Universitet, så tror han på, at Lars Løkke Rasmussen vil finde en løsning på den anspændte situation.
- Relationen til Grønland er konfliktbetonet i øjeblikket, så der må findes nogle kreative løsninger. Og lige præcis de kreative løsninger, dem er Lars Løkke Rasmussen jo ret dygtig til at finde, siger han.
Professoren mener, at Danmark har været for hurtig i udpegelsen af den nye ambassadør, og at regeringen tilsyneladende har glemt en vigtig formulering i regeringsgrundlaget.
Her står nemlig, at: "Regeringens rettesnor vil være, at intet om Færøerne og Grønland skal besluttes uden om Færøerne og Grønland."
Ifølge Martin Marcussen står Grønland lige nu fast, fordi man har en bedre forhandlingssituation på grund af den geopolitiske situation, hvor en række aktører viser stor interesse for området.
- Man må finde en pragmatisk løsning og rette op på den fejl, man efter min mening har begået. Jeg forstår godt, at grønlænderne stiller sig måbende over for, hvad der foregår, siger han.
- Det er en dumhed, og jeg er sikker på, at man i udenrigstjenesten har erkendt det. Jeg er også ret sikker på, at Lars Løkke Rasmussen er manden, der retter op på det.
Udenrigsministeriet oplyser, at den kommende arktiske ambassadør ikke har ønsket at stille op til interview.