Grønland ser ud til at blive rødt

Grønland står til at få et venstreorienteret styre ved valget i morgen. IA, der kan sammenlignes med SF, står til at få 44 procent af stemmerne.

Grønlænderne går til valg i morgen, og meningsmålinger tyder på, at det venstreorienterede parti IA vil få 44 mandater. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

Grønland står til at få venstreorienteret ledelse. Inuit Ataqatigiit (IA), som selv sammenligner sig med SF, kan få hele 44 procent af stemmerne ved valget i morgen, viser en meningsmåling.

Lederen af IA, Kuupik Kleist, satser på en bred koalition, men uden Siumut. Det socialdemokratiske parti har i dag magten med Hans Enoksen i spidsen og er i koalition med det borgerlige Attasut.

- Der er i løbet af valgkampen lagt op til, at hele oppositionen står bag IA som leder af landsstyret. Vi prøver selvfølgelig at samle et så bredt flertal som muligt, måske inklusive Attasut, siger Kleist.

Går ud over børnene

Grønland nævnes ofte i danske medier på grund af de store sociale problemer, som ikke mindst går ud over børnene.

- Det er helt nødvendigt med en social genopretning. Det bliver vores politiske prioritet, siger Kleist til Ritzau.

Valgkampen har været præget af en stribe sager om misbrug af offentlige midler. Og nu bliver andre typer misbrug også draget ind i valgkampen.

Vil have urinprøve

Siumuts Per Berthelsen, der varetager Grønlands finanser, har sagt, at han vil have IA's formand Kuupik Kleist til at aflevere en urinprøve for at se, om han har brugt euforiserende stoffer.

Landsstyreformand Hans Enoksen er også blevet spurgt om han bruger stoffer, hvilket han svarede nej til.

Svaret fra Kuupik Kleist er mere svævende. Han svarer, at han ikke er misbruger, men at han ikke er nogen engel.

Facebook
Twitter