Grønland vil hente 1.000 corona-strandede borgere hjem fra Danmark

11 særfly skal hente strandede grønlændere hjem.

Air Greenland skal med 11 flyvninger fragtede strandede grønlændere hjem. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Siden nytår har Philip Oppenheim og hans kæreste, Liselotte Unger, siddet strandet i et sommerhus i Nordsjælland.

De skulle have været hjem til Grønland, men 30. december valgte Selvstyret at lukke helt ned for almindelige flyvninger. Årsagen var de stigende danske corona-smittetal og indlæggelser.

I stedet for måtte parret, der begge er gymnasielærere i Qaqortoq, spørge ejerne, om de kunne blive længere i det sommerhus i Nordsjælland, som de havde lånt i forbindelse med deres julebesøg i Danmark. Det kunne de, og siden har de siddet isoleret i sommerhuset.

- Vi går ikke andet end ud til stranden for os selv, fortæller Liselotte Unger.

Philip Oppenheim og Liselotte Unger har været i tvivl om, hvornår de kunne komme hjem til Grønland. Indtil videre har de boet i et sommerhus i Nordsjælland, som de har lånt af nogle venner. (Foto: (privatfoto))

Omkring 1.000 grønlændere strandede ifølge det grønlandske netmedie Sermitsiaq i Danmark, da Selvstyret lukkede for flytrafikken, men nu har Selvstyret ændret holdning, og man vil med 11 særflyvninger over de næste 14 dage fragte folk hjem hurtigst muligt.

Årsagen er, at den mere smitsomme, engelske variation af coronavirus nu spreder sig i Danmark, oplyser den grønlandske landslæge.

- Smitten med den nye variant coronavirus vokser eksplosivt i Danmark, og det sidste, vi ønsker, er at få den variant her til landet. Derfor vurderer vi nu, at det er mere sikkert at få vores borgere hjem hurtigst muligt, så de får den mindst mulige risiko at blive smittet med den engelske variant, siger landslæge Henrik L. Hansen til mediet Sermitsiaq.

Blev advaret

Philip Oppenheim og Liselotte Unger er derfor blevet booket på et fly med Air Greenland 15. januar. Indtil videre må de undervise deres elever via online-undervisning.

De grønlandske borgere var ellers blevet advaret mod, at hvis man tog til Danmark over jul og nytår, så var det på ens eget ansvar.

- Min situation var, at min gamle mor blev syg i november, så det var vigtigt, at jeg kom hjem, og vi fik talt sammen, da jeg ikke havde været hjemme i et år, fortæller Philip Oppenheim.

Grønland har håndteret corona godt

Han mener da også, at de grønlandske myndigheder har håndteret pandemien godt, da det er lykkedes at forhindre smittespredning internt i Grønland. De smittede, man har registreret, er alle blevet opdaget i den fem-dages karantæne, som alle, der kommer til Grønland, skal igennem. Alle skal også fremvise en negativ test, inden de kan komme på flyet.

- Det har man selvfølgelig som borger i Grønland al muligt respekt for. Det er det, der skal gennemføres og opretholdes, derfor har jeg også respekt for, at man lukker flyvninger ned. Selvom man selvfølgelig bliver nervøs for, hvornår man kommer hjem, siger han.

For når alle strandede personer er kommet hjem, planlægger Selvstyret at forlænge nedlukning af flytrafik, så der frem til slutningen af februar kun vil være indrejse for de mest nødvendige myndighedsflyvninger, skriver Sermitsiaq.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter