Grønlands flagdag: Den opgående polarsol vandt over det grønne korsflag

I dag hejses det grønlandske flag over hele landet, men det er kun godt 30 år siden, Grønland fik sit eget flag.

En heftig flagdebat prægede i 1985 det grønlandske landsting. Valget stod mellem to kandidater, som de grønlandske politikere skulle vælge imellem.

- Det var en del af debatten dengang, om Grønland skulle lægge sig hundrede procent op af det nordiske. Eller at det skulle kunne ses i flaget, at Grønlands befolkning, inuitterne, har en anden historie end de øvrige nordiske folk, fortæller vexillolog, ekspert i studiet af flag, Anton Pihl.

Det nuværende flag, Erfalasorput, med dets røde og hvide farver og tværdelte cirkel var oppe imod et mere klassisk korsflag i grønt og hvidt.

- I 70'erne diskuterede man en hel del i Grønland, om man skulle have et særligt grønlandsk flag. Det var dengang mest forslag, der mindede om de skandinaviske korsflag. Men i 80'erne, efter man havde fået hjemmestyret, blev det alvor med en afstemning, hvor det nuværende grønlandske flag vandt, siger Anton Pihl.

I dag - på Grønlands nationaldag - fejres flaget her i Danmark på statslige institutioner og på ambassader i udlandet for at markere Rigsfællesskabet.

Farverne i det grønlandske flag viser et særligt tilhørsforhold til Danmark, men har også sin egen fortælling, fortæller Anton Pihl.

- Når man er på Grønland, så er det jo et polart samfund med sol døgnet rundt eller mørke døgnet rundt. Derfor er den tværdelte cirkel et symbol på den opgående sol og sommersolhvervet, siger han.

Se klip fra debatten dengang i toppen af artiklen. Se også grafik om det grønlandske flag her: