Grønlands nye regering er på plads med meget snævert flertal

Ny koalition har så snævert et flertal, at den får svært ved at holde perioden ud, vurderer ekspert.

Hans Enoksens (th) Partii Naleraq bliver nu en del af den grønlandske regering, som fortsat vil være ledet af herren i den blå anorak, Siumut-formand Kim Kielsen. (Foto: © Christian Klindt Sølbeck, Scanpix)

Efter lidt over en uges forhandlinger er Grønlands nye regering på plads.

Det største parti, Siumut, har indgået en aftale med de tre mindre partier Partii Naleraq, Atassut og Nunatta Qitornai. Kim Kielsen bliver på posten som landsstyreformand de næste fire år.

Regeringen er dannet af det snæverst mulige flertal, da den nye koalition tilsammen kun råder over 16 af de 31 pladser i det grønlandske landsting, Inatsisartut.

Den nye koalition kan altså miste sit flertal, hvis et enkelt mandat vælger at forlade den, og det kan komme til at skabe en del rod for regeringen, siger lektor Ulrik Pram Gad, der underviser i arktisk kultur og politik ved Aalborg Universitet.

- Alle partier kan afpresse Kim Kielsen, og det samme kan hvert eneste medlem af hans eget parti. Kigger man tilbage, er der i løbet af en regeringsperiode altid mindst én som hopper mellem partierne. Så det er en skrøbelig koalition, siger han.

- Min prognose er, at den ikke kommer til at holde noget i nærheden af en hel valgperiode.

Kim Kielsen skal lære at sige nej

Derudover understreger Ulrik Pram, at Kim Kielsen i den nye konstellation står i en helt ny rolle som det mest moderate af de nye regeringspartier. I løbet af valgkampen har både Partii Naleraq og Nunatta Qitornai stået for en hårdere linje blandt andet i spørgsmålet om selvstændighed og i forhold til dansk indflydelse.

- Det er en ny opgave for Kim Kielsen, fordi han nu står med en koalition, hvor det er hans og Siumuts opgave at trække mod midten, siger Ulrik Pram.

- Han kan blive den, der skal sige nej over for vælgerne til for eksempel kravene om mere omfordeling til udkantsområderne, omfordeling af fiskekvoterne til de små fiskere, kravene om mindre dansk sprog, og hvor hurtigt det skal gå i forhold til selvstændighed.

Forhandlinger med IA gik i vasken

Forhandlingerne med det næststørste parti IA, som Siumut tidligere har dannet regering med, brød ifølge grønlandske medier sammen i går, da de to partier ikke kunne blive enige om en ny fiskerilov.

Det var netop uenigheder om fiskeriloven, som i marts fik landsstyreformand Kim Kielsen til at udskrive valg før tid.

De to store partier har derudover heller ikke kunnet nå til enighed om fremtiden for den kommission, der er nedsat for at skrive udkastet til en grønlandsk forfatning, hvis landet en dag vælger at løsrive sig fra Danmark.