Grønlands politi: Ny bølge kan være på vej

Politiet evakuerer beboere på grund af fare for jordskred i Grønland.

Flodbølge skabte store oversvømmelser i Grønland lørdag, hvor billedet her er taget. Nu evakuerer politiet igen. (Foto: Oline Nielsen © Scanpix)

En ny bølge kan være på vej mod den grønlandske vestkyst, der lørdag blev ramt af en flodbølge, oplyser Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

- Befolkningen i fjordsystemet omkring Uumannaq, herunder i bygden Illorsuit, skal derfor hurtigst muligt søge op i terrænet og holde sig væk fra kystlinjen, skriver politiet ifølge Ritzau.

- Politiet iværksætter nu evakuering af indbyggerne i Illorsuit.

I går aftes blev bygden Nuugaatsiaq ramt af store oversvømmelser, der blandt andet fik flere bygninger til at skylle i vandet. Også Uummannaq og Illorsuit blev ramt af store bølger.

Først blev det vurderet, at årsagen var et jordskælv, men senere har blandt andre seismolog Peter Voss fra GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - oplyst, at der kan have været tale om et jordskred fra et fjeld.

Grønlandske beredskabsmyndigheder iværksatte en redningsaktion i området efter lørdagens flodbølge, og indbyggerne i Nuugaatsiaq blev evakueret til den større by Uummannaq.

To tilskadekomne blev bragt til sygehuset i Nuuk, mens syv andre fik lettere skader.

Der bor i alt 101 personer i Nuugaatsiaq, og i løbet af søndagen har myndighederne fået dannet sig et overblik over, hvor samtlige opholder sig - bortset fra fire, der savnes og fortsat eftersøges.

Den røde prik markerer, hvor lørdagens flodbølge ramte.