Det har været en hektisk uge for rigsfællesskabet. Tirsdag tog Donald Trump Jr. på charmeoffensiv i Grønland bevæbnet med maga-kasketter og rosende ord, og senere samme dag afviste hans far, Donald Trump, ikke at bruge militær magt for at få ejerskab over Grønland.
Derfor havde regeringen i går aftes indkaldt alle partilederne i Folketinget til møde i Statsministeriet om den højspændte situation mellem USA, Grønland og Danmark.
Og her dagen efter er der ros til regeringens håndtering af USA's tilnærmelser og inddragelsen af Grønland fra Aki-Mathilda Høegh-Dam, grønlandsk medlem af Folketinget for partiet Siumut.
- Den eneste statsminister, vi nogensinde har set, der har været lydhør over for os, det er den nuværende statsminister Mette Frederiksen (S). Og det er jo ikke en garanti, at vi nogensinde bliver lyttet til igen på den måde, siger hun til P1 Morgen.
Hun beskriver mødet som en orientering, hvor der blev drøftet vigtige emner i forhold til det internationale samarbejde, og at hun til mødet understregede behovet for at Grønland er en del af de beslutninger, der vedrører dem.
Aki-Mathilda Høegh-Dam har tidligere i Berlingske kritiseret Danmark for at agere neokolonimagt, og at der ikke eksisterer et reelt rigsfællesskab. Den pointe holder hun fast i.
- Jeg synes, at vi ser rigtig mange partier i de her dage rent faktisk genbekræfte, det jeg netop også siger.
- Jeg kan jo høre på sådan et møde som i går, at der faktisk er et ønske om, at vi ikke skal have noget som helst at skulle have sagt. At vores selvbestemmelsesret skal blive mindre. Det hører jeg fra nogle af de lidt mere ekstreme blå partier.
Hun påpeger, at sådan som lovgivningen ser ud nu, så kan Danmark lige så godt fratage Grønland en del af deres selvbestemmelsesret. Så selvom Danmark kan have gode intentioner, så er systemet stadig neokolonialistisk.
- Og det er jo det vi siger med, at det er et neokolonialistisk form for system. Vi har ikke et reelt rigsfællesskab, siger Aki-Mathilda Høegh-Dam.
Tre muligheder
Aki-Mathilda Høegh-Dam påpeger, at der er tre muligheder for det fremtidige dansk-grønlandske samarbejde: Fuldkommen løsrivelse fra Danmark, et slags dansk Commonwealth, hvor ét samlet kongerige råder over selvstændige nationer, eller en free association-aftale hvor Grønland kan indgå aftaler med andre lande om eksempelvis sikkerhedsspørgsmål.
Selvom Siumut-medlemmet betoner, at det er op til det grønlandske folk at bestemme, så hælder hun til, at Grønland ikke skal løsrive sig fra Danmark.
- Jeg ser jo, at de tre muligheder er noget, vi stemmer om i Grønland og blandt den grønlandske befolkning. Så det er den, der får et flertal, vi kommer til at se gå videre.
- Sådan som det er lige nu, så går jeg ikke så meget ind for løsrivelse. Jeg går mest ind for Commonwealth eller free association, siger hun.
Statsminister Mette Frederiksen er lige nu til rigsmøde med den færøske lagmand, Aksel V. Johannesen, og Múte B. Egede, leder af den grønlandske regering. Mødet har været planlagt længe, da rigsmøder afholdes to gange årligt.