Grønlandsk hus glæder sig til at hejse flaget på Christiansborg

En officiel grønlandsk flagdag er ifølge Det Grønlandske Hus i København et symbol på, at Grønland og Danmark er en del af samme familie.

Fremover vil det grønlandske flag ryge til tops i offentlige flagstænger på den grønlandske nationaldag den 21. juni. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Den grønlandske nationaldag bliver traditionen tro fejret med flagning i Det Grønlandske Hus i København den 21. juni.

Med indførelsen af den officielle grønlandske flagdag bliver den dag anderledes i 2016 og årene derefter.

- Vi er vant til at fejre nationaldagen her i huset, hvor vi også hejser flaget. Nu kan vi glæde os til, at vi måske kan fejre det på Christiansborg, og det er super dejligt med den anerkendelse, siger Leise Johnsen, der er direktør for Det Grønlandske Hus.

Statsministeriet meddelte fredag, at statslige myndigheder fremover vil flage med det grønlandske flag, Erfalasorput, på Grønlands nationaldag og med det færøske flag, Merkið, på Færøernes nationaldag den 29. juli.

Dermed fik vi svar på, hvorfor Finansministeriet i starten af januar satte statslige institutioner til at tælle flagstænger.

En del af samme familie

Leise Johnsen mener, at symbolikken med en grønlandsk flagdag er stærk.

- Det er en meget fin anerkendelse af rigsfællesskabet, så det kan vi kun glæde os over. Det betyder mere synlighed og er et symbol på, at vi er en del af samme familie, siger direktøren for Det Grønlandske Hus.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig til at se både det grønlandske og færøske flag vage på statslige flagstænger til sommer.

- Flagene er forskellige, ligesom landene i rigsfællesskabet. Det er forskelligheder, vi skal respektere og værdsætte, samtidig med, at vi skal markere og fejre vores fælles historie og stærke bånd i rigsfællesskabet.

Der er 534 statslige flagstænger i Danmark.