Grønlandsk journalist: Uro og fiskekvoter bag valgudskrivning

Med stor sandsynlighed bliver valgkampen et kapløb mellem de to største partier i Grønland.

- Jeg har tænkt over at udskrive valg i lang tid. Men nu starter valgkampen. Der er flere fordele i at udskrive valget nu, sagde Kim Kielsen til pressemødet, ifølge Sermitsiaq. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Der kommer til at være trafik ved de grønlandske stemmerurner til april.

Det står klart, efter at Kim Kielsen, Grønlands selvstyreformand, udskrev valg til Grønlands Landsting, Inatsisartut, ved et pressemøde mandag.

Og der er flere grunde til, at Kim Kielsen udskriver valg netop nu. Det vurderer Walter Turnowsky, der er journalist på den grønlandske avis, Sermitsiaq AG og tidligere redaktør på den statslige kanal KNR.

- Den ene grund er de interne spændinger i koalitionsregeringen, siger han.

- En stor reform af fiskeriloven har skabt uenigheder mellem de to partier i Grønlands koalitionsregering, Siumut og Inuit Ataqatigiit (IA). Siumut, med Kim Kielsen i spidsen, har stillet sig bag en omfordeling af fiskekvoterne. Men IA har sagt: vi vil være helt sikre på, at det ikke kommer til at have samfundsøkonomiske konsekvenser, før vi går med til det.

Omfordelingen af kvoterne har fået massiv kritik fra fiskerierhvervet og fra eksperter, der mener, at en omfordeling vil blive meget dyr for det grønlandske samfund.

Walter Turnowsky siger, at de to partier sandsynligvis ikke ville nå at blive enige om fiskeri-reformen til Forårssamlingen, hvor det grønlandske landsting samles.

- Og det ville være en kæmpe fiasko at gå til valg efter en uenighed om den reform.

Ligner et to-mands-ræs

Udover de interne spændinger, så er der også en taktisk begrundelse bag udskrivningen af valget, ifølge Walter Turnowsky.

- Der er to nye partier på vej fra hver sin side af fløjen. Kim Kielsen kan have en interesse i at komme dem i forkøbet, inden de rigtigt når at blive etableret - og muligvis forhindre dem i at samle nok underskrifter til at blive stemmeberettiget, siger han.

Derfor mener han, at valgkampen skal afgøres mellem de to største partier i Grønland, Siumut og IA.

Ifølge KNR - Grønlands Radio - skal valget afholdes enten 17. eller 24. april.