Grønlandsk kampagnevideo: Ingen må lege med barnets kønsdele

Kampagne til grønlændere bliver nødt til at udpensle problemet med seksuelle overgreb for at slå igennem, mener projektleder.

I Grønland har der i mange år været massive problemer med overgreb mod børn. Det skal der ændres på nu. Foto: Linda Kastrup/Scanpix (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

"Ingen må røre ved barnets kønsdele, medmindre det handler om sundhed og hygiejne. Ingen må lege med barnets tissekone, tissemand og numse, udover barnet selv".

Der bliver bestemt ikke ikke lagt fingre imellem, når grønlænderne skal oplyses om deres ansvar i forhold til bekæmpelsen af seksuelle overgreb mod børn.

Ingen må være i tvivl

Teksten er en del af kampagnevideoen til kampagnen"Ullut Tamaasa" - "Hver dag" -, der begynder i dag.

Målet med kampagnen er, at ingen borger i Grønland skal være i tvivl om, at de kan være med til at forhindre seksuelle overgreb på børn.

Og ifølge Arnavaraq Jørgensen, der er programleder hos Unicef for NAKUUSA - et samarbejdsprojekt mellem Unicef og Grønlands selvstyre - er der en grund til, at sproget er så specifikt:

- Kernen i kampagnen er at få sat et meget tydeligt og nøgternt sprog på problematikken omkring seksuelle overgreb begået mod børn, der gør det tåleligt at tale om. Vi er nødt til at være meget specifikke, for vi ser desværre, at nogle samfund i Grønland mangler viden om seksuelle grænser, siger hun.

Ifølge Unicefs egne undersøgelser bliver op mod hver tredje barn i Grønland udsat for seksuelle overgreb.

Kampagnen har haft stor interesse og opbakning fra befolkningen.

Omfanget af udsatte er stort

For Arnavaraq Jørgensen er det svært at komme med et præcist bud på, hvorfor det tal er så højt.

- Det er en kombination af mange ting: Det er mangel på viden, det er summen af de sociale problemer, som Grønland slås med. Og vi ser også - ligesom i Danmark - at socialt udsatte børn har større risiko for at blive udsat for overgreb. I Grønland er det omfang bare større, siger hun.

Hun forklarer også, at der ikke er et entydigt billede af en krænker, men at det typisk er bekendte eller fjerne familiemedlemmer, der begår overgrebene.

Arnavaraq Jørgensen håber, at antallet af overgreb mod børn på sigt kan blive sat betydeligt ned efter kampagnen.

Kampagnen "Ullut Tamaasa" varer i seks uger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk