Grønlandsk naturområde er kommet på listen over verdensarv

Rigsfællesskabet har nu i alt ni pladser på listen over verdens unikke kultur- og naturarv.

Det grønlandske landbrugs- og kulturlandskab Kujataa i den sydlige del af Grønland er netop blevet optaget på verdensarvslisten.

Det er det niende sted i Rigsfællesskabet, som Verdensarvskomiteen under FN's organisation for uddannelse, kultur og Kommunikation (Unesco) har optaget på den fornemme liste.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Kulturministeriet. En skøn sommernyhed, lyder det fra kulturminister Mette Bock, der ønsker Grønland tillykke med optagelsen.

- Vi har utrolig meget at byde på, når det gælder smuk natur og kulturlandskaber både i Grønland og i Danmark.

- Det er vigtigt både for turismen, men også et rigtig godt og anerkendende skulderklap til alle, der har arbejdet ihærdigt for dette resultat gennem mange år, siger hun i pressemeddelelsen.

Bruges til landbrug

Beslutningen om at optage Kujataa på listen blev truffet på komitéens årsmøde, der blev afholdt i Krakow i Polen.

Området dækker over et areal på knap 350 kvadratkilometer. De rummer flere særlige områder. Blandt andet nordboruiner og moderne inuit fåreholdersteder.

Blandt andre Erik den Røde, der blev dømt fredløs i Island i 900-tallet og drog til Grønland, slog sig ned i området med sit folk. Dengang var området det mest egnede landbrugsområde på øen.

Men også i dag bliver det benyttet til landbrug, hvorfor man kan opleve området, som det var i nordboernes tid men med moderne bygninger og maskiner, skriver ministeriet.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter