Grønlandsk politiker: 'Jeg kan ikke se, at Danmark er bedre for os end USA'

Parti i det grønlandske landsting vil have en debat, efter at USA åbnede for mulighed for et køb af landet.

- Vi har nu et reelt alternativ til det danske bloktilskud, lyder det fra grønlandsk politiker. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Grønland er ikke til salg, men derfor er det stadig interessant, at USA har udtrykt interesse i et køb af landet.

For det kan muligvis åbne for, at Grønland kan opnå selvstændighed, og derfor skal USA's interesse tages seriøst og debatteres blandt landets politikere.

Sådan lyder budskabet fra Pele Broberg, der er medlem af Inatsisartut (det grønlandske landsting) for Partii Naleraq.

- USA er villig til at understøtte vores økonomi med i udgangspunktet fire milliarder om året. Dermed står befolkningen nu over for en skillevej for første gang. Vi har nu et reelt alternativ til det danske bloktilskud, siger Pele Broberg til Sermitsiaq.

Politiker: Vi skal bestemme

Partii Naleraq har tre ud af 31 pladser i det grønlandske landsting og har på sin hjemmeside fremlagt tre forslag til debat. Her lyder det blandt andet:

- Brug tilbuddet fra USA til at takke pænt nej tak til et kontant salg, men åben en dialog om USA’s behov og krav til et selvstændigt Grønland.

I interviewet med det grønlandske medie foreslår Pele Broberg, at man skal indgå en dialog med amerikanerne om, hvilke krav og behov man har i relation til et selvstændigt Grønland.

Han frygter ikke, at grønlænderne blot bytter afhængighed af Danmark ud med en tilsvarende afhængighed af USA.

- Jeg kan ikke se, at Danmark er bedre for os end USA. Et selvstændigt Grønland vil naturligvis være afhængig af andre lande, det er sådan, verden fungerer i dag. Men forskellen vil være, at vi bestemmer over eget land, og vi kan føre vores egen udenrigspolitik.

Facebook
Twitter