Grønlandske børn er måneder i Danmark

10-11-årige grønlandske børn opholder sig hvert år i flere måneder hos plejefamilier i Danmark. I mange familier er det 3. generation, som sendes til Danmark.

nlandske børn med Kammagiita - Fri for Mobberi-kuffert (Foto: Maryfonden © Maryfonden)

Selvom Grønland har fået selvstyre, sender mange grønlandske forældre hvert år deres 10-11-årige børn til Danmark i flere måneder. De skal lære sproget og den danske kultur, mener forældrene, der ofte selv har været afsted på samme tur.

Tom Ostermann er en af dem, for mere end 30 år siden var han selv i Fredericia, for to år siden sendte han sin datter på et ophold i Danmark, og i år er turen kommet til hans 10-årige søn.

- Jeg har haft stor glæde af opholdet. Jeg kom ind i en varm familie og oplevede dansk hverdagsliv, og det har stor betydning for mange af de grønlandske børn, der senere kommer på efterskole i Danmark. De klarer sig bedre, siger Tom Ostermann fra Ilulissat, Fredericias venskabsby.

Over halvdelen af indbygerne i Illulissat - eller 2500 grønlændere - har været på Fredericia-ophold siden 1969.

Ikke som i "Eksperimentet"

Sidste år fortalte filmen Eksperimentet om grønlandske børn, som blev sendt til Danmark og vendte hjem uden at kunne et ord grønlandsk. Mange af børnenes liv blev ødelagt af opholdet i Danmark. Filmen blev ivrigt debatteret i både Grønland og herhjemme.

- Vi har talt meget om det med folkene i Illulissat, og de siger, at det har betydet meget for dem med opholdene hernede. Så længe de synes, det er en god idé, bliver vi ved, siger formand for Grønlandsudvalget i Fredericia John Bech Hansen, der netop nu er ved at rekruttere danske plejefamilier til næste hold grønlandske børn.

Tom Osterman er enig. Han fremhæver, at målsætningen for årtier tilbage var en hel anden og derfor ikke kan sammenlignes med nutidens ophold i Danmark.

- Langt hovedparten har kun haft gode oplevelser af opholdet i Danmark, siger Tom Ostermann.

Venskaber for livet

De grønlandske børn bliver typisk sat i pleje hos en familie med skolesøgende børn, som de kan lege med og følges med i skole.

Åse Jepsen, formand for Christianshåb- / Qasigiannguit kredsen på Skive-egnen har haft 24 børn boende gennem årene.

- Jeg knytter mig utrolig meget til de børn. Når de rejser, siger vi på gensyn på grønlandsk, og jeg håber altid at se mine børn igen, siger Åse Jepsen.

De danske familier bliver ofte kontaktfamilier, når de grønlandske børn et par år senere vælger at tage på dansk efterskole. Mange danske familier er også blevet inviteret til konfirmation og bryllup hos deres grønlandske "børn".

Engelsk eller dansk

Målt i kilometer er Grønland meget tættere på Nordamerika end Danmark, alligevel går trafikken af grønlandske børn stadig mod sydøst.

- Engelsk er fremtiden, også for Grønland, det er klart, siger Tom Ostermann. Men samfundsopbygingen i Grønland er stadig meget dansk-præget, hovedparten af kommunikationen med det offentlige foregår på dansk. Så dansk vil præge samfundet mange år fremover også qua Rigsfællesskabet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk