Grønlandske fangere må skyde 156 isbjørne i 2018

For første gang i årevis hæver Grønland kvoten på isbjørne, fordi der er flere bjørne, end man troede.

Det grønlandske selvstyre har for første gang i flere år hævet kvoten for, hvor mange isbjørne erhvervsfangerne må skyde. (Foto: Paul J. RICHARDS © Scanpix)

Erhvervsfangere i Grønland får til næste år lov til at skyde 156 isbjørne i den nordlige og især vestlige del af landet.

For første gang i en årrække hæver det grønlandske selvstyre nemlig kvoten, fordi en ny tælling på vestkysten har vist, at der er mærkbart flere bjørne, end man hidtil har regnet med.

Og derfor kan man godt forsvare at skyde flere isbjørne, forklarer afdelingsleder ved Grønlands Naturinstitut, Fernando Ugarte.

Den øgede kvote gælder især det vestlige Grønland, hvor Baffin Bugten deler verdens største ø fra det østlige Canada.

Det var en udsultet bjørn fra denne bestand, der tidligere i december vakte stor opsigt på de sociale medier, efter at et filmhold indfangede den benede bjørns forpinte skridt på Baffin Island.

Og netop bjørnenes kropsvægt er en væsentlig pointe, påpeger biolog og Verdensnaturfondens ekspert i grønlandske isbjørne, Kaare Winther Hansen.

For samtidig med, at den nye videnskabelige undersøgelse har vist, at der er flere bjørne end antaget, har den også vist, at de er markant tyndere end for 20 år siden.

- Isbjørnene er bevisligt påvirket af klimaforandringerne, og man er sikker på, at bestanden i fremtiden vil gå ned, siger Kaare Winther Hansen.

Alligevel anerkender han det forsvarlige i at hæve kvoterne på baggrund af den nye tælling.

/ritzau/