Grov mishandling af piger hitter i kvindehadske grupper for seksuelt frustrerede mænd

Filer med grusom afpresning af kvinder og mindreårige er delt mere end 1.000 gange på 4chan.

DR’s research i tråde på 4chan viser, at kvindehadske mænd, der identificerer sig selv incels (ufrivilligt cølibate), hylder hurtcore-materialet på 4chan. (Foto: © Perig Morisse)

De her beskeder er skrevet af brugere på den populære hjemmeside 4chan. Beskederne er reaktioner på videoer og billeder af piger og unge kvinder, der bliver afpresset til at filme, at de ydmyger eller mishandler sig selv.

DR fortalte i sidste uge, at mindst 145 ofre fra primært England og USA har været udsat for grusom afpresning på nettet i en stor international sag, som Rigspolitiet kalder ”uhyre grov”.

Flere af ofrene har været udsat for hurtcore, hvor gerningsmænd nedgør, ydmyger og torturerer ofre mod deres vilje. Helt konkret er ofrene i sagen blevet presset til at spise deres egen afføring, drikke deres eget tis og til at skære i sig selv.

Videoer og billeder af hurtcore-afpresningen er blevet solgt og delt på nettet. Og 4chan er en af de hjemmesider, hvor materialet har været særligt populært.

Viral ydmygelse

DR har gennemgået mere end tusind tråde på 4chan. Researchen viser, at videoer og billeder af hurtcore-afpresningen er blevet delt mere end tusind gange blandt 4chan-brugere, og at materialet fortsat bliver delt.

Delingen på 4chan foregår særligt i tråde, der dyrker et had mod kvinder. Hadet giver brugerne en særlig motivation til at dele de ydmygende videoer, vurderer Christian Mogensen.

Han er konsulent ved Center for Digitalt Pædagogik og har set nogle af trådene på 4chan, hvor afpresningsmaterialet bliver delt.

- Ydmygelsen af kvinden skal helst gå viralt, så det ikke bare er vores lille lukkede klub, der har set det. Hele verden skal vide, hvor stor en luder hun er. Og underforstået, hvor stor en luder alle kvinder i virkeligheden er, siger han.

Ufrivilligt cølibate

DR’s research i trådene på 4chan viser, at mænd, der identificerer sig selv som såkaldte incels, hylder hurtcore-materialet på 4chan.

Incel er en sammentrækning af ordene "involuntary celibate", som på dansk betyder ufrivilligt cølibat.

Begrebet incel bliver brugt af en gruppe af drenge og mænd på nettet. De mener, at de ufrivilligt er jomfruer eller ufrivilligt får for lidt sex, fordi ingen kvinder vil have sex med dem.

De mener, at de har krav på sex, og at de fortjener at have en kæreste eller kone, og de støtter hinanden i, at de har lov til at hævne sig på kvinder over, at de ikke får sex eller kærlighed.

Incels bebrejder kvinder deres ulykkelige liv og finder sammen med andre ligesindede i online fællesskaber på eksempelvis 4chan, hvor de skriver posts som de her:

Flere incels er ikke kun voldelige mod kvinder digitalt, men også fysisk, og flere har udført massedrab for at hævne sig på kvinder:

  • I 2014 dræbte 22-årige Elliot Rodger seks personer i Californien. Foto: Privat
  • I 2018 kørte 25-årige Alex Minassian en varevogn ind i gruppe mennesker i Toronto i Canada. Han dræbte 10 og sårede 15 under sit angreb, der er blevet betegnet som terror. Foto: Alexandra Newbould © Scanpix.
  • I 2019 skød og dræbte 40-årige Scott Beierle to kvinder i et yoga-studie i Florida. Foto: Udleveret af Tallahassee Police Department, Florida/ Scanpix (Foto: © Handout ., Scanpix)
1 / 3

Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik vurderer, at delingen af hurtcore-videoerne skal ses som et angreb på kvinder drevet af det samme som de fysiske angreb, incels har begået.

Samme vurdering har Maia Kalhke Lorentzen, der er ansat i rådgivningsfirmaet Cybernauterne, og som de seneste 12 år har undersøgt digitale mandefællesskaber og kvindefjendske grupper på nettet, hvor incels færdes.

- At se kvinderne ydmyget, at se dem græde, at se dem kravle rundt i deres egen afføring giver incels en ekstrem tilfredshed, fordi det er en form for straf, ligesom de fysiske angreb er en form for straf, siger Maia Kalhke Lorentzen.

I videoen her kan du høre om Elliot Rodger og Alek Minassian, der begge var erklærede incels, da de begik massedrab.

Fuck feminisme

Ud fra det ydmygende afpresningsmateriale af unge kvinder, Christian Mogensen har set, vurderer han, at materialet bevidst er målrettet til incels og de kvindehadske fællesskaber på eksempelvis 4chan.

I flere af afpresningsvideoerne sidder kvinderne afklædte med skilte foran sig, hvor der står helt konkrete slagord, som incels benytter sig af.

En kvinde bliver for eksempel afpresset til at holde et skilt op foran sig, hvor der står ”Fuck feminism”.

(Foto: © Illustration: DR/Clara Juliane Münnecke)

Incels afskyr ifølge Maia Kalhke Lorentzen feminister, fordi feminister lærer kvinder, at det er acceptabelt at afvise mænd.

- En incels drøm er at have en partner, som han kan kontrollere, som bliver hos ham, og som opfylder hans behov. Og han mener, at det er feministernes skyld, at det er blevet sværere at få i 2020, forklarer Maia Kalhke Lorentzen.

Afskyen over for feminister fremgår eksempelvis af de her posts fra 4chan.

Hyldet som profeter

Ud fra gennemgangen af trådene på 4chan kan DR også dokumentere, at de mænd, der har stået bag hurtcore-afpresningen på nettet, bliver hyldet af 4chan-brugere. Det ses for eksempel i beskederne herunder, hvor DR har kaldt afpresseren for Peter.

Hurtcore-afpresserne bliver ifølge Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik ikke bare feteret, fordi de har krænket kvinder, men også fordi de kommer med et politisk budskab:

- De bliver hyldet i det her miljø, fordi de bliver set som spydspidsen mod feminismen, og fordi de gør op med det etablerede, det pæne og det politisk korrekte.

Farligt materiale

Maia Kalhke Lorentzen og Christian Mogensen mener begge, at materialet med hurtcore-afpresningen er ekstremt farligt at have liggende på internettet, fordi materialet understreger, at kvinder ikke er noget værd og kan opildne til, at kvinder gerne må gøres fortræd.

Christian Mogensen ser et fællestræk med tidligere angreb på minoriteter og folkeslag.

- Det er den samme proces, der er i gang. Inden overfaldet, inden udrensningen, inden den politiske opstand sørger man for at understrege: de er ikke noget værd. Og alt det dårlige, der er sket i mit liv og i dit liv og i alle andres liv, det er deres skyld, siger han.

Kvindehad skal forebygges

Hos Red Barnet kender psykolog Kuno Sørensen også til incel-bevægelsen. Han arbejder med ofre for digitale overgreb og er bekymret for, at det kvindehad, incel-bevægelsen opildner til, vil sprede sig:

- Det er vigtigt, at man ser på den bevægelse som en del af den radikalisering, der foregår i øjeblikket. Radikalisering betyder jo, at man sætter sig uden for lands lov og ret og får sin egen forståelse af, hvad man må gøre og ikke må gøre.

Kuno Sørensen mener, at drenge og unge mænd, der udtrykker et had til piger og kvinder, skal have hjælp.

- Et eller andet sted har de helt garanteret et ønske om at have et helt almindeligt familieliv og få det til at fungere. Men fordi de ikke har opskriften på det i øjeblikket, så er det, at de bevæger sig ud på det her radikaliserede overdrev.

Maia Kalhke Lorentzen er enig i, at kvindehad skal forebygges.

- Vi er nødt til at lære unge drenge at tale om deres følelser, ensomhed, afvisninger og utilpashed i meget højere grad, når de begynder at blive teenagere.

- Hvis det eneste sted, de kan finde nogen at snakke med det om, er et ekstremt kvindefjendsk fora på nettet, så lukker vi også op for, at unge drenge bliver rekrutteret ind i det.