’Grow up og tag ansvar eller skru ned..’
’Denne gang sætter du dig HELT ind i tingene, inden du pisser på det øvrige byråd..’
’Du er, i mine øjne, populistisk, uansvarlig og uanstændig.’
Emil Blücher er medlem af Liberal Alliance og har siddet i byrådet i Solrød Kommune i otte år. Beskederne blev sendt til ham for to år siden af en byrådskollega.
Han beretter om et hårdt arbejdsmiljø internt i byrådet, hvor angreb ikke kun falder på ens politik, men også på ens person, og hvor der foregår snakken i krogene.
- Hvis jeg vidste, hvilket arbejdsmiljø jeg gik ind i den dag i dag, havde jeg nok ikke stillet op, siger han.
Grundlæggende synes han, der mangler en forståelse for, at politikerne er valgt ind netop for at have forskellige holdninger til tingene.
- Det er okay, at vi er uenige rent politisk, men når man begynder at lægge mig nogle bestemte personlige motiver til grund, synes jeg, det er over grænsen, siger han.
Byrådet har ellers vedtaget et værdigrundlag for samarbejdet mellem de 19 medlemmer af byrådet.
'Vi har en god tone både i og uden for byrådssalen,’ står der blandt andet deri.
Men det er altså langt fra virkeligheden, hvis man spørger Emil Blücher.
Især én sms-korrespondance står skarpt i hans hukommelse.
Efter en ophedet debat i en gruppe på Facebook for to år siden skrev byrådskollegaen Hans Odder fra Konservative en sms til Emil Blücher samme aften for at få ham til at uddybe sine holdninger.
Det udviklede sig til en lang korrespondance imellem de to, som strakte sig over adskillige timer. Da sidste punktum var sat, var det blandt andet de ovenstående sætninger, der var blevet skrevet, ligesom Emil Blücher undervejs også nåede at kalde sin kollega for en halvskaldet, gammel mand.
Se et uddrag af sms-tråden her. Der er tale om en meget lang korrespondance, hvor de to byrådskolleger diskuterer konkrete sager i kommunen. Her har vi udvalgt nogle af de passager, som viser tonen imellem dem.
Emil Blüchers oplevelse af tonen i byrådet står ikke alene.
Bevidste ondskabsfulde handlinger eller nedsættende ord rettet mod byrådsmedlemmer foregår i vid udstrækning ifølge en rundspørge fra DR, som 686 byrådsmedlemmer har svaret på.
Her siger næsten 40 procent, at de har haft en oplevelse af at blive chikaneret på grund af deres politiske virke. Og blandt de chikanerede siger hver tredje, at det var en af deres egne byrådskollegaer, der stod bag.
DR har været i kontakt med flere af byrådspolitikerne, der beretter om, at det kan være et hårdt miljø at færdes i. Der er beretninger om dårlig stemning med mistillid og en skinger tone. Trusler om eksklusion fra en gruppe. Og at nogen vil benytte enhver lejlighed til at nedgøre sin kollega og føre skjult valgkamp.
Der berettes om elendigt arbejdsmiljø og tåbelig adfærd.
Det er blevet formuleret, at det er drænende. Demotiverende. En børnehave.
Døjer med stress og søvngængeri
For Emil Blücher har chikanen personlige konsekvenser for ham.
- Det er et hårdt klima at være i. Personligt har jeg døjet rigtig meget med stress. Så meget, at jeg går i søvne om natten og laver alle mulige mærkelige ting. Det er ikke kun på grund af mit byrådsarbejde, men det fylder meget mere end det burde i forhold til de timer, jeg lægger i det, siger han.
Han synes selv, det var helt fint, at Hans Odder skrev til ham for at fortsætte debatten dengang. Men han synes, det er over grænsen, når det bliver personligt, siger han.
Du har kaldt ham for en skaldet gammel mand. Er du ikke selv med til at bidrage til en dårlig tone?
- I en eller anden udstrækning er jeg. Jeg prøver at holde den diplomatiske linje, men det er klart, at når man bliver udsat for angreb og angreb, så kommer der et tidspunkt, hvor man selv giver lidt igen. Og det burde jeg nok ikke, siger Emil Blücher.
Hans Odder og Emil Blücher aftalte i sms-tråden, at de ville fortsætte snakken over en øl. Øllen fik de aldrig. Nu mødes de på DRs opfordring til en snak om tonen imellem dem. Se her, hvordan det gik:
Står ved sine ord
På den anden side står Hans Odder, som er trådt ud af Solrød Byråd i år. Han havde egentlig glemt de sms'er, og han er overrasket over, at de påvirkede hans kollega så meget.
- Det er trist, hvis han opfatter det sådan, for det var jo egentlig bare en kontant diskussion mellem to byrådspolitikere, som var uenige om hinandens metoder, siger han.
Hans Odder har tidligere udtalt, at han blandt andet forlod byrådet på grund af en hård tone fra især borgere.
Er du ikke selv med til at skabe en negativ stemning?
- Ja lige i den situation (med sms-korrespondancen, red.) er der ingen tvivl om, at det var jeg. Det var måske også meningen, for der var ingen grund til at spilde hinandens tid på at prøve at føre dialog, når man står så langt fra hinanden, siger han.
Han slår fast, at han står ved sine ord.
- Så længe der er forskellige partier og forskellige mennesker repræsenteret, er der forskellige holdninger til, hvordan man omgås.
Vælgerne får ikke det bedste demokrati
Det rammer ikke kun politikerne, når de udsættes for chikane af deres byrådskolleger.
Det har også konsekvenser for vælgerne.
Det forklarer Karina Kosiara-Pedersen, der er lektor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.
- For os vælgere betyder det, at vi får nogle repræsentanter, som ikke har ordentlige arbejdsvilkår. Derfor er de ikke så gode til at repræsentere os, som de ellers ville være.
For chikanen kan nemlig gøre, at politikerne bliver begrænset i deres arbejde og dermed deres grad af indflydelse.
- Hvis de er begrænset i deres ytringsfrihed og handlefrihed, får vi ikke de bedste repræsentanter. Så får vi heller ikke det bedste demokrati, siger Karina Kosiara-Pedersen.
Den interne chikane kan også være med til at skræmme folk væk fra politik. Både dem, som allerede sidder i byrådet, og dem, som overvejer at stille op, tilføjer hun.
'Det starter og slutter ved os selv'
Emil Blücher nægter at stoppe i politik, for hvis han gjorde det nu, vil han føle, at han har spildt otte år.
Derimod vil han hellere blive og være med til at ændre tonen.
- Man skal gå efter bolden i stedet for manden og lade være med at være personlig over for ens byrådskolleger. Man skal holde sig til, at man er politisk uenig, og at de andre sådan set også bare vil det bedste for ens kommune, men bare har et andet syn på sagen.
Eller skal man bare være hårdhudet for at være i politik?
- Hvem siger det? Jeg tænker, at politik skal være for alle, og hvis det kun er for de hårdhudede, tænker jeg, vi får en ret skæv sammensætning i vores byråd. Hvis vi vil have alsidighed, kræver det, at borgerne tør stille sig op, og at de ikke skal have søvnløse nætter.
Var det over stregen, da Emil Blücher kaldte Hans Odder for en halvskaldet, gammel mand? Og gik Hans Odder selv over stregen? Hør deres svar her:
Til spørgsmålet om, om Hans Odder selv vil kommunikere anderledes fremadrettet, er svaret:
- Jeg vil rigtig gerne, at jeg vil sige ja til det, men det tror jeg ikke. Hvis han (Emil Blücher, red.) havde kontaktet mig lige bagefter og sagt, at det var for meget, så havde vi taget en snak om det, og så havde jeg sendt ham en kyssesmiley, for det var møntet på ham som politiker og ikke på Emil som person, siger han.
Emil Blücher mener derimod, at forandringen skal komme indefra.
- Det er en politisk kultur, vi har med at gøre, den kan vi kun ændre fra politisk side. Det er jo ikke borgerne, der kommer til at ændre, hvordan vi snakker internt i byrådet. Så den starter og slutter ved os selv, siger han.
Sådan gjorde vi
- •
DR har sendt et spørgeskema ud til samtlige kommunalpolitikere i Danmark i perioden 9. til 16. juni 2021.
- •
Ca. 2.400 politikere har modtaget spørgeskemaet, og 686 har besvaret det.
- •
Rundspørgen spurgte ind til politikernes oplevelse af tonen på sociale medier samt chikane generelt.
- •
Da der er tale om en ikke-repræsentativ spørgeskemaundersøgelse, kan resultaterne ikke generaliseres til den samlede gruppe af kommunalpolitikere.